Candidatul independent trebuie sa faca dovada ca are patru la suta din semnaturile alegatorilor dintr-un colegiu uninominal, dar nu mai putin de 2.000 de alegatori pentru Camera Deputatilor si 4.000 de alegatori pentru Senat, si ca poate depune la AEP un depozit care este, in Romania, cel mai mare din UE, respectiv de 30 de ori mai mare decat in Olanda, cinci salarii minime brute pe tara.
Hotararea de marti pune insa intr-o lumina nefavorabila aceasta Curte, dupa ce in ianuarie a respins ca indamisibila o cerere similara din partea aceluiasi Cernea care incerca atunci sa candideze in Colegiul 1 al Capitalei.
Curtea Constitutionala a declarat astazi ca neconstitutionala prevederea care nu permitea unui independent sa candideze la alegerile partiale pentru un mandat de parlamentar sau ales local.
Interdictia pentru partiale cade, nu insa si pragul de semnaturi si depozitul bancar
Exceptia de neconstitutionalitate privind Legea 35/2008, ridicata de Remus Cernea in cazul articolului 48 a fost admisa. Potrivit alineatului 17, din Legea 35/2008, vizat de noua decizie a Curtii Constitutionale, la alegerile partiale dintr-un colegiu uninominal "pot participa numai partidele politice si organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale care la alegerile generale au indeplinit pragul electoral prevazut de lege, individual sau intr-o alianta politica ori electorala".
Cernea a reclamat ca articolul in cauza incalca articolele 37, 16 alineatul 3 si 2 aliniatul 1 din Constitutia Romaniei, dar si o serie de prevederile articolului 14 din Conventia Europeana a Drepturilor Omului si a Libertatilor fundamentale. Cernea a mai sustinut ca articolul 3 din Protocolul aditional al Conventiei, articolele 25 si 26 din Pactul International cu privire la Drepturile Civile si Politice, articolul 17, punctul 2 litera b din Tratatul de la Lisabona al Uniunii Europene sunt de asemenea, incalcate de articolul contestat din Legea 35/2008.
"La alegeri candideaza cetatenii, nu partidele. In concluzia acestui fir logic, articolul 48 aliniatul 17 este neconstitutional si pentru ca rapeste un drept individual al unui candidat independent a carui exercitare nu depinde de apartanenta la un partid, din ratiuni care tin exclusiv de pragul electoral care este un criteriu aplicabil exclusiv partidelor, nu si independentilor. Se incalca astfel, articolul 37 din Constitutie", se mai arata in concluziile depuse la CC.
In schimb, CC a declarat ca sunt in conformitate cu Constitutia articolele 29 si 30 referitoare la depunerea candidaturilor. Alineatul 5 al articolului 29 prevede ca la depunerea candidaturilor, fiecare partid politic, alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, candidat independent trebuie sa faca dovada constituirii unui depozit, in contul Autoritatii Electorale Permanente, cu valoare de cinci salarii minime brute pe tara pentru fiecare candidat.
Articolul 30 se refera la faptul ca cei care sunt candidati independenti trebuie sa fie sustinuti de minimum patru la suta din numarul total al alegatorilor inscrisi in listele electorale permanente din colegiul uninominal in care candideaza, dar nu mai putin de 2.000 de alegatori pentru Camera Deputatilor si 4.000 de alegatori pentru Senat.
Cum se contrazice singura CCR
Prin aceasta decizie, CCR isi da singura un vot de blam pentru activitate sa. In data de 14 ianuarie, CC respinsese contestatia lui Remus Cernea, care continea aceeasi exceptie, adica articolul 48 aliniatul 17.
Cernea contesta atunci decizia prin care candidatura sa pentru Camera Deputatilor in colegiul 1 nu fusese acceptata de catre Biroul electoral de circumscriptie al Municipiului Bucuresti.
In 6 aprilie, Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti a respins candidatura lui Remus Cernea la alegerile partiale pentru Camera Deputatilor care vor avea loc in 25 aprilie in Colegiul 19 din Capitala. Cernea a contestat la Curtea de Apel Bucuresti decizia Biroului, in fata instantei el sustinand neconstitutionalitatea unor texte de lege. Astfel, instanta a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la sustinerile lui Cernea.
Biroul Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti va lua o decizie in privinta candidaturii lui Remus Cernea in alegerile parlamentare partiale din Colegiul 19 dupa ce se va pronunta o hotarare judecatoreasca definitiva in privinta candidaturii acestuia.
Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral, Iulian Ivan, a mai declarat, pentru MEDIAFAX, ca Tribunalul se va putea pronunta dupa ce va primi de la Curtea Constitutionala hotararea motivata, iar o eventuala decizie a Tribunalului ar putea fi atacata la Curtea de Apel de catre orice persoana interesata.
Potrivit lui Ivan, o decizie favorabila a Tribunalului, de admitere a candidaturii lui Remus Cernea, va presupune retiparirea buletinelor de vot.
Purtatorul de cuvant al Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Bucuresti a precizat ca Remus Cernea nu a prezentat la Birou numarul de semnaturi ale sustinatorilor cerut de lege si nici nu a facut dovada constituirii depozitului cerut de legislatia in vigoare.