Antena Căutare

Cine este Mona Pivniceru, noul ministru al Justitiei

"Povestea" cu tente politico-legale din jurul numirii Monei Pivniceru in functia de ministru al Justitiei in Cabinetul Ponta a luat sfarsit, punand capat si interimatului asigurat de premier. Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a luat in sfarsit act, joi, de cererile Monei Pivniceru de demisie din functiile de membru ales al CSM si de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie, presedintele interimar Crin Antonescu a semnat decretul de numire, iar fostul magistrat a depus juramantul joi dupa-amiaza. La ceremonia de investire de la Cotroceni au luat membri ai Guvernului, in frunte cu premierul Victor Ponta, precum si consilieri din cadrul Administratiei Prezidentiale. De asemenea, au fost prezenti presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Valeriu Zgonea si Petru Filip.

Prin urmare, postul de ministru al Justitiei, ramas vacant prin trecerea lui Corlatean la Externe, a fost preluat de Mona Pivniceru, fost presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, reprezentantul judecatorilor Inaltei Curti de casatie si Justitie in Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si, nu in utlimul rand, un opozant declarat a presedintelui Traian Basescu.

Judecatoarea Mona Pivniceru a fost din 2009 presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, functie la care a renuntat in iunie 2011, cand a fost aleasa membru in CSM, ca reprezentant al judecatorilor instantei supreme. In 7 septembrie 2011, Mona Pivniceru a fost validata de Plenul Senatului, in locul Lidiei Barbulescu, respinsa in urma unei decizii a Curtii Constitutionale in 2010.

Mona Pivniceru si-a inceput cariera profesionala in domeniul juridic in 1982, ca avocat in Baroul Vaslui. In 1991, Mona Pivniceru a devenit judecator la Judecatoria Iasi, iar doi ani mai tarziu a fost numita magistrat la Tribunalul Iasi. Din 1999 si pana in 2009, Mona Pivniceru a fost magistrat la Curtea de Apel Bucuresti, iar in decembrie 2010 a fost promovata la Sectia civila si de proprietate intelectuala a instantei supreme.

Pivniceru a fost din 1997 si pana in 2007 conferentiar universitar la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii "Al. I. Cuza" Iasi, iar din 2007 pana in 2010 a fost profesor universitar la catedra de drept a universitatii si indrumator doctoral pentru disciplinele Drept international public, Protectia juridica a drepturilor omului, Conventia Europeana a Drepturilor Omului si Practica CEDO - Master stiinte penale.

Mona Pivniceru a absolvit in 1982 Facultatea de Drept a Universitatii "Al I. Cuza" Iasi, iar doi ani mai tarziu a promovat examenul de definitivat in avocatura. Din 1991 a intrat in magistratura, iar in 1999 a obtinut titlul de doctor in drept - specializarea Drept international public, la Universitatea "Al. I. Cuza", sub coordonarea profesorului Mihail Jakota.

Contre cu Basescu

In perioada in care s-a aflat la conducerea Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), Mona Pivniceru a avut de mai multe ori schimburi de replici cu Traian Basescu. Presedintele a criticat in mod repetat, vizavi de Justitie, tergiversarile in solutionarea unor cauze, declarand ca exista prea multe dosare prost facute de procurori sau deliberat intarziate de judecatori. Astfel, in aprilie 2008, de exemplu, Traian Basescu declara, referindu-se la judecatorul care i-a dat omului de afaceri Costica Constanda dreptul sa construiasca in Parcul Bordei: "Un judecator corupt, mai multi judecatori corupti nu au respectat Planul Urbanistic General". Mona Pivniceru, atunci vicepresedinte al AMR, a sustinut ca, prin acuzatiile presedintelui Basescu la adresa judecatorului in cazul Bordei, sistemul judiciar a intrat intr-o etapa similara domniei lui Caligula, cand magistratii erau acuzati dupa cum batea vantul puterii.

Pe de alta parte, in vara anului 2009, actul normativ prin care Executivul de atunci a decis anularea sporurilor pentru magistrati si personalul auxiliar din justitie a declansat un protest in sistemul judiciar. In septembrie 2009, Basescu a participat la sedinta CSM unde se analiza situatia din Justitie, in contextul in care magistratii refuzau sa lucreze. Iar presedintele AMR, Mona Pivniceru, a avut, la acea sedinta, un lung schimb de replici cu seful statului, pe care l-a acuzat ca da semnale care pot fi catalogate drept interferente in justitie.

De asemenea, in decembrie 2010, Traian Basescu afirma ca niciun sistem de justitie din UE nu a facut atata rau vreunei tari precum cel romanesc, apreciind ca CSM nu a functionat corespunzator in mandatul trecut si "a adus Romania acolo unde a adus-o din punctul de vedere al credibilitatii".

Iar cateva zile mai tarziu, AMR arata, intr-o scrisoare deschisa, semnata de Mona Pivniceru, ca este nepermis a expune judecatorul oprobiului public, iar, daca este nemultumit de CSM, ar fi trebuit sa-si fi exercitat dreptul constitutional de mediere, nu sa adopte pozitii partizane.

Judecatorii Curtii Constitutionale cer incetarea "actiunilor defaimatoare"... Marea defaimare a judecatorului CCR Aspazia Cojocaru: implicarea in reteaua falsificatorilor...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
2025 de exceptie Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x