Antena Căutare

Afla cine sunt cei noua judecatori care decid soarta Romaniei!

De votul a noua oameni atarna rezultatul referendumului pentru demiterea lui Traian Basescu. Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale decid daca votul a peste 8 milioane de romani va fi, sau nu, luat in considerare. Insa cine sunt magistratii care hotarasc, astazi, viitorul Romaniei?

Cei 9 judecatori sunt alesi pe un mandat de 9 ani, fara posibilitate de prelungire sau innoire. Trei judecatori sunt numiti de Camera Deputatilor, trei de Senat si trei de Presedintele Romaniei.

Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, si-a inceput ascensiunea ca senator de Bistrita-Nasasud, din partea FSN, intre 1990-1992, iar mai apoi in 2004 a fost ales deputat pe listele Partidului Democrat. Din 13 iulie 2007, la propunerea presedintelui Traian Basescu, a fost numit judecator.

Aspazia Cojocaru a fost numita judecator de catre Camera Deputatilor in 2004, la propunerea PSD. Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a dat judecatoarei, in 26 aprilie 2007, un verdict de colaborare cu Securitatea.

Mircea Stefan Minea a fost numit in functia de judecator in 2010 de catre Camera Deputatilor, la propunerea PDL. A fost numit judecator intr-o sedinta maraton cu scantei, in care opozitia de atunci , PNL si PSD, a parasit sala.

Acsinte Gaspar a fost numit judecator la Curtea Constitutionala in 2004 de catre presedintele, de atunci, Ion Iliescu. Intre 1996 si 2000, precum si intre 2000 si 2004, el a detinut functia de deputat de Valcea pe listele partidului PDSR. Gaspar a fost numit si ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul in Guvernul Adrian Nastase.

Iulia Antoanella Motoc a fost numita judecator in 2010 de catre Senat, la propunerea PDL. Vechimea de cel putin 18 ani in activitatea juridica, necesara pentru a accede la Curte, este la limita in cazul ei, care a activat ca judecator pentru o perioada de doar 5 ani, intre 1990 si 1995, la Judecatoria Sectorului 3, dupa care a intrat ca avocat, in Baroul Bucuresti. Este cunoscuta ca o apropiata a a Eleni Udrea, ea fiind surprinsa in compania ei la un concert al jurnalistului Robert Turcescu.

Petre Lazaroiu a fost numit judecator de catre Traian Basescu in 2008, pentru o diferenta de mandat, dupa decesul lui Petre Ninosu. In 7 iunie 2010, Lazaroiu a fost reconfirmat in functie de acelasi presedinte, devenind practic singurul judecator de la Curte cu doua mandate. De-a lungul vremii in presa au aparut articole care subliniau o legatura stransa intre el si presedintele Traian Basescu de pe vremea in care acesta era primar al Capitalei.

Ion Predescu a fost numit in 2004 de catre Senat, la propunerea PSD. El a fost timp de 14 ani senator PSD, intre1990 si 2004, si a detinut functia de ministru al justitiei in guvernul Vacaroiu pentru putin timp.

Puskas Valentin-Zoltan a fost numit judecator de catre Senat in 2007, la propunerea UDMR. El a fost ales senator de Covasna in legislaturile din 1996, 2000 si 2004 din partea UDMR. Intre 2001 si 2004 a ocupat functia de vicepresedinte al Senatului.

Tudorel Toader a fost numita de catre Camera Deputatilor in 2006, la propunerea PNL, pentru o diferenta de mandat, care a expirat in iulie 2007. Ulterior, Toader a fost numit judecator CCR tot de Camera Deputatilor, pentru un mandat de 9 ani.

sursa: Antena3.ro

foto: Intact Images

OFICIAL: Referendumul a fost invalidat! Traian Basescu se intoarce la Cotroceni!... Crin Antonescu: "Raman in serviciul oamenilor. Cel care trebuie sa demisioneze este Basescu"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x