Democrat-liberalii se opun din rasputeri unei asemenea abordari pentru a preintampina o eventuala decizie nefavorabila lui Berceanu. Ei au propus alocare unui loc suplimentar si grupului senatorilor independenti.
Social-democratii sunt de acord cel mult cu cedarea de catre PDL a unuia din cele patru locuri pe care acest partid ar urma sa le detina. Liberalul Puiu Hasottia acuzat Puterea ca vrea sa puna bete in roate constituirii acestei comsii. De la acuze la certuri nu a fost decat un pas, democrat-liberalii amenintand ca vor cere votul plenului, in situatia in care Opozitia nu va accepta includerea unui reprezentant al independentilor in aceasta comisie.
Social-democratii ar dori ca repartizarea locurilor in comisia de ancheta sa repecte algoritmul politic stabilit de ultimele alegeri parlamentare. In acest caz PSD si PNL ar detine 7 locuri si o majoritate de un vot in plus fata de reprezentantii PDL si cei ai UDMR. PSD si-a anuntat deja propunerile pentru comisia Berceanu: este vorba de senatorii Marius-Sorin-Ovidiu Bota, Dan-Coman Sova, Vasile-Cosmin Nicula si Gheorghe Marcu.
Ipoteza de lucru nu-i incanta insa pe democrat-liberali care se tem ca nu vor putea controla evolutia lucrarilor acestei comisii. In sedinta de luni a Biroului Permanent al Senatului, democrat-liberalul Alexandru Perees a facut apel la presedintele institutiei Mircea
Geoana sa tina seama ca mai exista inca un grup parlamentar care ar avea drept de reprezentare in comisie: cei 10 colegi independenti.
"Nu putem sa ignoram, totusi exista un grup de 10 colegi care sunt independenti, va trebui sa luam o decizie, la un moment dat sa decidem ce facem cu acesti oameni. Ei trebuie sa aiba o reprezentare acolo, sunt aproape 7% cat si UDMR-ul, chiar cu un senator in plus fata de UDMR, ca si grup constituit si recunoscut", a atras atentia Peres.
Social-democratii le-au propus celor din PDL sa cedeze un loc independentilor asa cum au procedat si in cazul comisiei parlamentare de revizuire a Constitutiei.
"Noi chiar am respectat decizia Biroului permanent, am respectat si algoritmul politic de la inceputul mandatului, care nu cred ca poate fi declarat neconstitutional de cineva sau poate de catre unii membri ai Partidului Democrat Liberal. Nu cred ca alta instanta suprema in stat ar putea sa faca lucrul acesta.
Cred ca am putea merge pe ideea comisiei de la revizuirea Constitutiei, unde reprezentantii Partidului Democrat Liberal au cedat un loc reprezentatilor UNPR sau independentilor, cum le mai place sa li se spuna.
Drept urmare, va solicit, domnule presedinte, stimati membri ai Biroului permanent, sa votati comisia asa cum ea revine si rezulta din mandatul de inceput al fiecaruia dintre noi si daca colegi de-ai nostri de la independenti sau de la UNPR sau de unde dumneavoastra doriti sa-i mai luati vor sa participe la aceasta comisie s-o faca", a replicat social-democratul Vasile-Cosmin Nicula.
Liderul senatorilor PDL, Traian Igas a propus insa initierea unei noi discutii intre liderii de grup pentru a transa problema prezentei indpendentilor in comisie. Ideea s-a lovit de refuzul omologului sau liberal, Puiu Hasotti care nu a pregretat sa-i acuze ca doresc tergiversarea constituirii acestei comisii.
"Dumneavoastra credeti ca daca nu ne intelegem aici, in Biroul permanent, ne vom intelege, cei patru lideri de grup sau cinci, ma rog, patru plus unul? Ma indoiesc. (...)In alta ordine de idei, eu am o nelamurire. Poate nu stim noi, poate nu stiu eu si stiu, probabil, colegii de la PDL...
Eu stiu ca domnul ministru Berceanu nu a facut absolut nimic ilegal. Toata activitatea domnului ministru Berceanu este impecabila, nu i se poate reprosa nimic. (...) Eu am insa convingerea ca dumneavoastra, de la PDL, gasiti ca domnul Berceanu este un ministru impecabil si ca nu i se poate reprosa nimic.
Daca este asa, atunci de ce nu sunteti de acord cu propunerile pe care le-a facut domnul senator Nicula, daca totul este in regula cu domnul Berceanu si nu va este teama. Daca obstructionati infiintarea acestei comisii, inseamna ca dumneavoastra stiti niste chestiuni pe care nu le stiu eu si va este teama ca opozitia sa nu aiba o anumita majoritate in aceasta comisie", a sustinut Hasotti.
Interventia sa a provocat vociferari aprige in sala. Vicepresedintele Senatului, democrat-liberala Anca Boagiu a pretins acestuia sa prezinte scuze grupului PDL pentru acuzatiile formulate.
"Noi am spus intotdeauna ca nu avem nimic impotriva infiintarii acestei comisii de ancheta si, mai mult decat atat, am spus ca incurajam infiintarea comisiilor de ancheta. Deci nu ne puteti invinui de lucrul acesta si v-as ruga sa retractati ce ati spus anterior pentru ca nu reflecta o realitate" a cerut Boagiu.
"Pentru stenograma, imi pare rau, nu retractez" a aratat Hasotti, scotand-o usor din sarite pe Boagiu.
"Ramaneti cu parerile de rau, pentru ca sunteti tot timpul intr-o parere de rau in ultima perioada. Numai ca problema este legata de faptul ca aceasta comisie trebuie constituita astfel incat sa reflecte reprezentarea parlamentara si este o chestiune care nu se discuta din pricina faptului ca liderii grupurilor, printre care si dumneavoastra va numarati, domnule senator, nu se intalnesc.
In ceea ce priveste acuzatiile pe care ni le-ati adus, v-as ruga sa retrageti ceea ce ati spus pentru ca atat personal, cat si in numele colegilor ma simt jignita de ceea ce spuneti, domnule senator" si-a reformulat solicitarea fostul ministru.
"Eu n-am facut nicio acuzatie. Dimpotriva, am facut un laudacio pentru domnul ministru Berceanu. Nici cu aceasta nu sunteti de acord?Da, imi mentin afirmatia: dumneavoastra obstructionati... nu dumneavoastra, PDL-ul, obstructionati constituirea acestei comisii de ancheta, punct", a comentat ironic senatorul PNL.
Nervoasa, Boagiu a sugerat ca prin comportamentul lor, liberalii nu doresc crearea comisiei deoarece ar avea ceva de ascuns de pe vremea cand Ludovic Orban era ministru al Transporturilor.
"Daca-mi aduc aminte, si PNL-ul a avut un ministru la transporturi si se numeste Ludovic Orban" a sustinut ea.
"Va aduc aminte ca PDL-ul a avut vreo patru ministri la transporturi, doamna" a replicat prompt Hasotti.
Agasat de turnura discutiei, democrat-liberalul Alexandru Peres a venit in ajutorul colegei de partid, apeland la prevederile regulamentare. El a amintit asistentei ca, in cazul in care Biroul Permanent al Senatului nu se intelege pe o anumita chestiune, problema se poate supune votului plenului.
"Cu referire la algoritmul politic, la art. 45, sigur, face referire la algoritmul politic, dar la alin. (2) mai spune un lucru, domnule vicelider: "Problemele ramase in divergenta - respectiv cele pe care dumneavoastra, liderii de grup, nu reusiti sa le antamati - dupa termenul stabilit la alin. (1), se supun direct votului Senatului". Pai daca doriti intr-adevar sa supuneti votului Senatului ceva cu care nu ne intelegem in Biroul permanent, eu va garantez ca o sa fie respins in plenul Senatului. Haideti sa fim rezonabili. Vrem comisie de ancheta, vrem respectarea deciziilor Curtii Constitutionale, in sensul de a nu prelua, in proiectul de hotarare, niste articole care sunt declarate - si aveti si dumneavoastra Regulamentul - ca si neconstitutionale", i-a avertizat Peres pe reprezentantii Opozitiei.
Cum democrat-liberalii insistau pentru o intalnire a liderilor de grup, Hasotti a tinut sa precizeze ca pe el nu-l convoaca nimeni.
"Noi discutam aici absolut inutil. Aceasta comisie - si o spun pentru stenograma - nu se va infiinta pentru ca PDL-ul nu doreste infiintarea ei, fara ghilimele" a mai spus senatorul PNL.