- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Astazi, 16 august 2012, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea dispunerii si efectuarii de verificari privind posibila incalcare a independentei justitiei prin afirmatiile publice de data recenta ale domnului Crin Antonescu - presedinte interimar al Romaniei, ale domnului Ion Iliescu - presedinte onorific al Partidului Social Democrat, precum si ale domnului Victor Ponta, prim-ministru al Romaniei", se arata intr-un comunicat al CSM.
Sesizarea Inspectiei Judiciare vizeaza, in special, interventiile publice ale lui Crin Antonescu si Victor Ponta in calitate de reprezentanti la varf ai autoritatii de stat si ale lui Ion Iliescu, in calitate de lider politic cu influenta si aderenta in randul societatii, care au facut "sustineri si declaratii nepermise intr-un stat democratic si cu ignorarea profunda a principiilor constitutionale ale separatiei puterilor in stat". "Elemente din discursul public al acestora prezinta un potentialul de intimidare si decredibilizare a justitiei, ca putere a statului, fara precedent in istoria post-decembrista a Romaniei. Conducerea CSM a hotarat sesizarea Inspectiei Judiciare in vederea efectuarii de verificari in ceea ce priveste posibila afectare a independentei justitiei si a principiilor statului de drept, ca urmare a declaratiilor acestora care vizeaza cercetarile penale efectuate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in legatura cu modalitatea de organizare si desfasurare a referendumului din data de 29 iulie 2012", a precizat CSM.
Presedintele CSM, Alina Ghica, arata, in solicitarea transmisa inspectorului sef al Inspectiei Judiciare, ca cere dispunerea si efectuarea unor verificari cu privire la apararea independentei sistemului judiciar, ca urmare a prezentarii, pe mai multe posturi de televiziune si in presa scrisa si on-line din tara, a unor afirmatii facute de Crin Antonescu, Ion Iliescu si Victor Ponta.
Astfel, in 15 august, Ion Iliescu a postat pe blogul personal mesaje cu urmatorul continut: "Nu credeam ca, dupa Revolutia din Decembrie 1989, imi va fi dat sa asist la asemenea manifestari de un primitivism feroce - procurori care dau navala peste oameni in case, in mediul rural, pentru a-i chestiona daca au fost la vot pentru Referendum. In ce lume traim ?!!! De unde au rasarit asemenea specimene, venite parca din grote primitive? Dar, mai ales, cine i-a trimis intr-o asemenea misiune ?..... Prin asemenea acte se submineaza autoritatea institutiei in perceptia opiniei publice, a cetatenilor - care vad cum o institutie creata pentru a apara ?ordinea de drept, ? , drepturile si libertatile cetatenesti? - se transforma in instrument de intimidare si de actiune impotriva cetatenilor! Dintr-un instrument de aparare a democratiei si a libertatilor cetatenesti, risca sa se transforme intr-un instrument de reprimare a libertatilor, pus in slujba unor interese inguste, in cazul de fata - in slujba unui om cu tendinte autoritare, care a pierdut sprijinul si increderea cetatenilor ....", scrie presedintele CSM in solicitare.
Tot in 15 august, presedintele interimar, Crin Antonescu, a afirmat, in cadrul unei declaratii de presa, ca : " ...Exista sentimentul exprimat de multi dintre cetateni, de multi oameni din societatea civila, de jurnalisti, de comentatori ca este o ancheta fara precedent, cu un scop politic si ii are in vedere pe cei care s-au prezentat la vot la acest referendum. Eu nu formulez niciun fel de acuzatie la adresa Parchetului General si la masurile pe care acesta le intreprinde. Nici eu, nici altcineva nu impiedicam desfasurarea acestor cercetari. Avand in vedere modalitatea fara precedent, faptul ca acest Parchet, cu acesti conducatori, cu prilejul altor alegeri, altor plangeri formulate in legatura cu posibile fraude electorale, nu a actionat aproape deloc in asemena proportii, cred ca este necesar si cer, pe aceasta cale, procurorului general sa ofere explicatii publice in legatura cu natura, cu mijloacele si cu scopul acestei cercetari.... Eu nu am indoieli ca toti procurorii care efectueaza cercetari in aceste zile au o acoperire legala. Este o chestiune asupra careia cred ca seful acestei instante, Parchetul General, are datoria sa lamureasca opinia publica. Pentru ca, altfel, poate sa existe si sa se extinda sentimentul ca Parchetul actioneaza in sensuri politice, ca Parchetul este preocupat de oamenii care s-au prezentat la vot, ca exista pericolul ca secretul votului sa se extinda. Este un lucru inacceptabil, in sensul in care afecteaza dreptul cetatenesc fundamental si este inacceptabil, in masura in care efectul sau este de descurajarae a cetatenilor de a mai participa la activitati de scrutin. Ar fi un act anti-democratic....", se mai arata in documentul citat.
Iar in aceeasi zi, premierul Victor Ponta a afirmat, in cadrul unei interventii telefonice in direct la postul de televiziune Antena 3: "...Voi participa luni la sedinta convocata de presedinta CSM, unde voi pune pe ordinea de zi discutia despre abuzurile procurorilor, pentru ca eu nu ma feresc sa spun, este vorba de niste abuzuri... macar prin faptul ca procurorii DNA nu au competenta sa ancheteze decat fapte de coruptie, nu fapte ce tin de legea referendumului (...) E un atac la democratie sa ii anchetezi pe cei 8,5 milioane de romani care si-au exercitat un drept constitutional de a vota...", scrie Alina Ghica in sesizare.
Presedintele CSM mai arata ca declaratiile acestora au fost preluate de numeroase publicatii, in continutul unor articole de presa in care au fost analizate si dezbatute aspecte care vizeaza cercetarile penale efectuate de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu modalitatea de organizare si desfasurare a referendumului din 29 iulie. "Mesajele publice ale celor doi reprezentanti marcanti ai vietii politice romanesti promoveaza, direct si fara echivoc ideea ca justitia este aservita politic sau, mai mult, controlata politic. Asa-zisa implicare politica a fost accentuata prin trimitere la diferiti lideri politici, la comanda carora s-ar efectua, de catre procurori, presupuse abuzuri in anchetele pe care Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie le efectueaza in legatura cu modalitatea de organizare si desfasurare a referendumului din data de 29 iulie 2012. Toate aceste aspecte pun in discutie atat independenta magistratilor, cat si a sistemului judiciar in ansamblul sau, conturandu-se ideea unei justitii care nu corespunde standardelor europene si care raspunde la comenzi politice", a mai explicat presedintele CSM.