- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Mandatele de deputat si de senator vor fi atribuite de birourile electorale de circumscriptie, potrivit voturilor obtinute de candidati si tinandu-se cont, in unele cazuri, de rezultatele formatiunilor politice din care fac parte. Pentru a castiga mandatul in prima etapa, un candidat trebuie sa obtina majoritatea voturilor valabil exprimate in colegiul in care a candidat (50 la suta plus 1). In aceasta etapa, mandatul este atribuit in sistem majoritar uninominal, adica vor primi mandate candidatii din colegiul uninominal care obtin majoritatea voturilor in acest colegiu.
Legea nu permite, insa, ca un candidat care a indeplinit aceasta conditie sa primeasca un mandat de deputat sau de senator daca partidul din care face parte nu a strans cel putin 5 la suta din voturile valabil exprimate la nivel national pentru toate partidele. Daca respectivul candidat a fost propus de o alianta, aceasta trebuie sa stranga 8 la suta din voturile valabil exprimate la nivel national.
Prevederile din legea electorala reglementeaza si "pragul alternativ", ce va permite unui partid care nu a obtinut 5 la suta sa fie totusi reprezentat in Parlament. Partidul va atinge pragul alternativ daca, in sase colegii de deputat si in trei colegii de senator, candidatii sai vor obtine cele mai multe voturi, fara sa existe cerinta ca acestia sa primeasca 50 la suta plus 1 din voturile valabil exprimate.
Potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central, conditia obtinerii a sase colegii uninominale pentru Camera si trei pentru Senat se considera indeplinita indiferent daca s-a obtinut sau nu majoritatea voturilor valabil exprimate in colegiul uninominal in care candidatul s-a clasat pe primul loc.
Daca organizatiile apartinand minoritatilor nationale au propus un singur candidat la nivel national, iar acesta a adunat cel putin 10 la suta din coeficientul electoral la nivel national, mandatul de deputat se acorda in colegiul uninominal in care candidatul organizatiei respective a obtinut cel mai mare numar de voturi. In acest caz, BEC a mai stabilit ca, in caz egalitate de voturi in cadrul unui colegiu uninominal, intre candidatii a doi sau mai multi competitori electorali, toti candidatii vor fi considerati a fi clasati pe prima pozitie.
O alta operatie electorala este aceea in care mandatele sunt repartizate proportional uninominal. Aceasta etapa se desfasoara la doua niveluri, in circumscriptie (judet, Municipiul Bucuresti si Circumscriptia pentru romanii din strainatate) si la nivel national. Astfel, la nivel de judet, biroul electoral de circumscriptie calculeaza, in functie de coeficientul electoral si de voturile primite de un partid in acea diviziune administrativ-teritoriala, separat, cate mandate de deputat si cate mandate de senator se cuvin respectivului partid.
Citeste continuarea articolului pe incomemagazine.ro!
Damian Draghici, Mihai Sturzu si Cici vor sa intre in Parlament... Cezar Preda a demisionat din functia de prim-vicepresedinte al PDL...