Antena Căutare

Curtea Constituţională a respins propunerile legislative de revizuire a Constituţiei depuse de PNL, USR şi PSD-ALDE

Judecătorii constituţionali au respins, în şedinţa de joi, cele două propuneri legislative de revizuire a Constituţiei primite. Unul dintre motivele invocate este că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie este neconstituţională.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, joi, propunerile legislative de revizuire a Constituţiei iniţiate de PNL şi USR, pe de-o parte, şi de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ţine de faptul că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie este neconstituţională.

Judecătorii constituţionali au respins, în şedinţa de joi, cele două propuneri legislative de revizuire a Constituţiei primite. Unul dintre motivele invocate este că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie este neconstituţională.

PNL şi USR au depus, în 1 iulie, la Parlament proiectul de revizuire a Constituţiei, care transpune rezultele referendumului din 26 mai, precum şi Iniţiativa „Fără penali” în funcţii publice.

"Acest proiect vizează ca amnistia şi graţierea să nu mai fie posibile. Vorbim deopotrivă despre amnistie şi graţiere colectivă, cât şi de amnistie şi graţiere individuale, aşa cum prevede în momentul de faţă Constituţia. Tot în baza acestui proiect de lege, ordonanţele de urgenţă vor fi diminuate ca abundenţă, pentru că am crescut instituţiile care pot să sesizeze constituţionalitatea pe ordonanţele de urgenţă. Nu în ultimul rând, aşa cum s-a solicitat la semnarea pactului iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis, integritatea în funcţia publică este prevăzută în acest text deopotrivă pentru instituţiile publice din România, cât şi pentru Parlamentul European”, declara Raluca Turcan.

Articolul continuă după reclamă

Premierul Viorica Dăncilă declara, tot în 1 iulie, după o şedinţă a coaliţiei, că PSD şi ALDE vor depune o iniţiativă de revizuire a Constituţiei, fiind vizate în principal aspectele de la referendum.

”Am discutat despre acest lucru, am discutat şi despre votul în diaspora. Avem trei variante, sper să fie îmbrăţişate şi de cei care îşi doresc într-adevăr ca în afara graniţelor ţării să se voteze de către toţi cetăţenii”, a adăugat premierul.

Întrebată dacă se doreşte o revizuire extinsă a Constituţiei, Dăncilă a spus: ”Am discutat despre cele două puncte de la referendum, să vedem dacă mai introducem încă un punct sau două, dar acestea sunt importante pentru că am văzut care este voinţa cetăţenilor şi vrem să ţinem cont de votul din data de 26”.

Potrivit proiectului întocmit de PSD-ALDE, trebuia introdus un nou alineat: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

Totodată, proiectul prevede că "preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie".

"Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale, nu pot reglementa în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi regimului executării acestora, precum şi al organizării judiciare şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică", se mai arată în acest proiect.

De asemenea, se propuneau modificări la articolul 146 din Constituţie, care se referă la atribuţiile Curţii Constituţionale, unde s-a propus introducerea prevederii: "hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind ordonanţele, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori; excepţia se poate înainta în termen de 5 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, Partea I"

Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Revizuirea Constituţiei se supune aprobării prin referendum.

Sursa : news.ro

Cristina Tarcea, despre candidatura Corinei Corbu pentru funcţia de preşedinte al ICCJ: "Nu pot să validez o candid... CSM a admis candidatura Corinei Corbu pentru funcţia de preşedinte al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x