Premierul Emil Boc a intrat in campul muncii dupa ce a terminat liceul si a carat baloti la CAP, pentru ca nu a intrat din prima la facultate.
"Am lucrat la CAP-ul dintr-un sat vecin cu mine, satul Calata, unde am fost de la carat de baloti pe camp, la activitati specifice de acolo. Nu vreau sa fiu ipocrit si sa spun ca in fiecare zi am fost acolo. Am fost in fiecare luna cate o saptamana, o saptamana si ceva. Dar in anul acela m-am pregatit, iar anul urmator am intrat la facultate cu 9,18, daca nu gresesc, si am fost primul care am intrat", a povestit Boc, potrivit Gandul.
Crin Antonescu, presedintele PNL, si-a castigat banii in studentie lucrand intr-un atelier de tamplarie.
"In anii 80-81, eram student in vacanta si am muncit la un atelier de tamplarie semiprivat in regim socialist. Castigam 75 de lei pe zi, banii fiind obtinuti cumva la negru", a declarat Antonescu, pentru Gandul.
Iar Victor Ponta, presedintele PSD, a muncit in tinerete peste granite. La inceputul anilor '90 a plecat in Franta si nu s-a dat in laturi lucreze intr-o benzinarie, in supermarketuri sau la un fast-food.
"A fost cea mai boema perioada din viata mea. In septembrie am terminat formalitatile si am primit drept temporar de munca. In septembrie m-am apucat de lucru, la inceput la o benzinarie, apoi doua luni la un supermarket (faceam cam o ora la dus si una la intors plus cele opt de munca si una de pauza). Am reusit sa-mi inchiriez o camaruta de 12 metri patrati la ultimul etaj dintr-un bloc in apropiere de Saint-Lazare (ma urmaresc garile, in Bucuresti am trait 20 ani la Gara de Nord). Dupa care am gasit serviciul ideal - la un fast-food din centru, program de la ora 17 pana la inchiderea de la 1.30, salariul minim pe economie echivalent cu 1.000 de dolari", a descris, pentru Gandul, aventura pariziana liderul PSD.
Tot la Paris, intre 1990 si 1995, si-a inceput "cariera" si Teodor Baconschi, actualul ministrul de Externe. Acesta a relatat ca a taiat bilete, a fost paznic la Notre Dame si, apoi, a lucrat la o librarie si a avut cateva colaborari cu BBC si Europa libera.
Pe de alta parte, Viorel Hrebenciuc si-a facut primii bani de buzunar intr-o laptarie din Arad, scrie Gandul. La 14 ani, cand a inceput sa munceasca, nimic nu prevestea ca o sa ajunga unul dintre cei mai influenti politicieni.
Mai descurcaret a fost actualul vicepresedinte al PSD Marian Vanghelie, care nici nu avea buletin cand a devenit speculant. "Faceam specula cu tigari, blugi, cafea. Cu de toate. Aveam 13 ani cand am facut primii bani", a povestit Vanghelie, pentu Gandul.
Iar fostul presedinte al Romaniei si actualul presedinte de onoare al PSD, Ion Iliescu, a inceput sa faca bani inca din liceu, dand meditatii.
De asemenea, Adriean Videanu nu s-a ocupat din totdeauna de marmura si borduri. La inceputuri, Videanu vindea varza in piata.
"Am fost un om care a muncit foarte mult alaturi de parintii lui. Eram in zona legumicola, in zona din care eu vin, din Teleorman. Asta nu inseamna ca mi-a fost rusine ca student fiind sau elev fiind sa ma trezesc la 5 dimineata si sa ma culc la 12 noaptea si sa muncesc alaturi de parintii mei. Ma simt atat de bine din acest punct de vedere. Am muncit pamantul alaturi de parintii mei. Munceam tot timpul si parintii ma recompensau pentru munca pe care o faceam", a declarat Videanu, in 2010, intr-un interviu acordat Gandul.
.