"Grupul suedez SAAB isi anuleaza participarea cu avioane multirol Gripen la expozitia Black Sea Defence & Aerospace (BSDA) de luna aceasta, dupa ce a luat nota de recomandarea facuta de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) catre Parlament, de a se achizitiona 24 de avioane F-16 vechi. Grupul Saab a fost surprins de recomandarea CSAT catre Parlament de a dezbate si a adopta o decizie bazata numai pe o singura ofertă (cea de avioane F-16 vechi) din cauza lipsei resurselor financiare necesare achizitionarii de avioane de lupta noi. Compania suedeza spera ca Romania va lua totusi in considerare toate ofertele primite si isi va alege noul avion multirol printr-un proces concurential si transparent, in care contribuabilii sa fie siguri ca oferta aleasa este cea mai buna posibila", se arata intr-un comunicat al companiei.
SAAB nu mai sponsorizeaza NATO
"Speram ca toate ofertele trimise sa fie prezentate Parlamentului, care este cel care va dezbate si va decide achizitia noului avion multirol. Fara ca Parlamentul sa vada toate ofertele si sa poata face o comparatie, este clar ca nu poate lua cea mai buna decizie, in interesul publicului roman si al fortelor sale armate", a declarat Richard Smith, Directorul de Marketing al Saab pentru Romania.
Pana atunci, compania suedeza a decis sa nu mai participe la expozitia BSDA din aprilie "si sa isi amane planurile de a sponsoriza participarea unor forte aeriene membre NATO cu avioane multirol de lupta Gripen la spectacolele aeriene care au loc in Romania", se mai arata in comunicat.
"SAAB planuia sa sponsorizeze participarea a doua avioane Gripen Jas 39 moderne, apartinand Fortelor Aeriene Ungare, la spectacolul aerian de la BSDA, unde avioanele Gripen ar fi putut sa fie revazute de catre publicul roman, la patru ani de cand prezenta si evolutia lor au impresionat la evenimentul ROIAS 2006 de la Constanta. Cu toate acestea, Smith a declarat ca grupul suedez ar putea aduce din nou avioanele Gripen la expozitiile aeriene din Romania, daca tara noastra va decide sa cumpere avioane multirol printr-un proces concurential, bazat pe Codurile Uniunii Europene pentru Transparenta in Achizitiile Militare si Offset", se arata in comunicat.
"Daca Romania va decide sa organizeze un proces transparent si competitiv, vom aduce din nou avioanele Gripen la expozitiile din Romania, pentru ca specialistii si publicul roman sa le poata evalua din nou", a mai declarat Smith.
Compania reclama lipsa de transparenta
Compania suedeza precizeaza ca ramane "increzatoare ca oferta sa este foarte avantajoasa pentru Romania, mai ales in contextul lipsei resurselor financiare din cauza crizei economice, deoarece oferta Gripen pentru Romania include avioane NATO multirol noi-noute, offset peste cerintele legii romane, finantare guvernamentala cu dobanzi mici si o lunga perioada fara niciun fel de plati, precum si livrarea si integrarea rapida a noilor avioane multirol de care au nevoie Fortele Aeriene Romane".
Gripen va cere Guvernului, prin intermediul MApN, sa trimita toate ofertele de avioane multirol Parlamentului, astfel incat sa existe posibilitatea reala de a alege cea mai buna varianta, a declarat Richard Smith.
CSAT a aprobat, recent, propunerea MApN de achizitionare a 24 de avioane F16 in uz, documentul urmand sa fie trimis Parlamentului spre dezbatere si decizie.
In sedinta CSAT, ministrul Apararii, Gabriel Oprea a prezentat o informare cu privire la Programul Avion Multirol al Fortelor Aeriene.
PNL propune constituirea unei comisii de ancheta a donatiilor electorale primite de partide... DNA cere arestarea lui Costiniu, Casuneanu si Locic...