Antena Căutare

Editorial: USL - Cei trei pasi spre o guvernare adevarata

A venit momentul ca oameni politici maturi sa poata dovedi ca guvernarea in comun e posibila si functionala.

de Adrian Nastase

Pe blog sau prin viu grai mai multe persoane interesate de viata politica mi-au spus ca proiectul prezentat de USL, vinerea trecuta, pare incomplet si nu raspunde la toate intrebarile care sunt importante in acest moment. E o observatie in buna masura corecta. USL a facut public doar un segment din ceea ce va trebui sa devina un proiect complet si complex de guvernare. Eu cred ca un asemenea proiect trebuie sa cuprinda trei paliere.

La baza trebuie sa finalizam ceea ce as denumi "filosofia guvernarii". Care sunt directiile principale spre care ne indreptam? Care este starea democratiei romanesti? Care sunt valorile care nu pot fi pierdute din vedere? Cum putem reveni la normalitatea vietii publice? Ce principii sociale trebuie reafirmate sau revigorate? De pilda solidaritatea. Sau profesionalismul.

Desigur, responsabilitatea. Sau apropierea reala a administratiei de cetatean. Pare o zona foarte teoretica dar ea are mari consecinte practice. Ne pregatim, de pilda, fara indoiala, pentru o guvernare de coalitie. La acest nivel de baza trebuie sa-i definim, cu realism si buna credinta, principiile de functionare. A venit momentul ca oameni politici maturi si fara vanitati sa poata dovedi ca guvernarea in comun e posibila si functionala. Asta e cat se poate de concret si de pragmatic, mai ales daca tinem cont de faptul ca am dezvoltat o traditie nefasta in ceea ce priveste functionarea coalitiilor. Iar daca motorul politic al guvernarii e gripat, nimic nu va mai functiona cum trebuie.

Articolul continuă după reclamă

Pe un al doilea palier sunt principiile strategice ale guvernarii in plan economico-social (crestere, dezvoltare, locuri de munca). Aici se incadreaza documentul pe care l-am facut public vineri. Aici e transpusa in pasi mai concreti filosofia guvernarii. "Impozitarea diferentiata", de pilda, e o aplicare a ideii de solidaritate sociala.

Privind o asemenea oferta, un observator atent poate trage concluzii in legatura cu rezultatele urmarite fata de indicatori esentiali cum sunt PIB-ul, rata somajului, venitul minim sau mediu si asa mai departe. Vom prezenta, in saptamanile viitoare, si directiile strategice din  celelalte domenii de interes.

In fine, e de la sine inteles ca e necesar un palier final, cel tehnic, caracterizat de dezvoltarile sectoriale pe care ni le propunem. De regula, acesta e "programul de guvernare", prezentat dupa alegeri. Dar eu cred ca e nevoie sa-i definim public, din timp, multe dintre componente pentru ca oamenii sa inteleaga ce ne propunem. Aici sunt de elaborat planurile pentru sanatate, invatamant, administratie locala, agricultura, industrie, energie, transporturi, ordine publica, justitie, politici sociale si asa mai departe. E evident de ce acest palier e important si inainte de alegeri. In societatea romaneasca, fiecare din domeniile pomenite mai sus a devenit un fel de rana vie, care sangereaza permanent.

Nu cred ca a fost o greseala prezentarea, in primul rand, a "palierului doi". Ar fi fost insuficient si, probabil, artificial, un discurs despre filosofia guvernarii. Ar fi fost prematura o prezentare foarte concreta de politici sectoriale.

USL a prezentat un set de solutii politice legate de zonele unde exista o anumita curiozitate fireasca.

In fond cum se vor descurca un partid de stanga si unul de dreapta? In domeniul fiscal. In domeniul stimularii cresterii economice. In separarea politicii de afaceri. Am oferit un prim set de raspunsuri. Dar proiectul USL pentru 2012 va fi continuat pentru ca doar asa el devine credibil, solid si fundamental diferit de improvizatiile cu care ne-au obisnuit, din nefericire, ultimii ani.

Viziunea de guvernare prezentata vineri reprezinta, de fapt, o platforma de dezbateri si de dialog pentru lunile viitoare. Dorim ca ea sa fie validata ca solutie alternativa de guvernare.

Sursa: Jurnalul National

Traian Basescu: Noua Constitutie elimina imunitatea parlamentara... VIDEO! Roberta Anastase, despre scandalul pe Legea Pensiilor: "O cruce pe care am acceptat sa o duc"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x