Antena Căutare

Elena Udrea vrea sa-si dubleze cheltuielile. Proiecte de 12 milioane de euro fara avizul Guvernului

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), vrea sa cheltuiasca mult mai repede si mai usor milioanele de euro de care dispune institutia pe care o conduce.


"Avand in vedere ca in intervalul de timp dintre aparitia Hotararii Guvernului nr. 406/2009 si pana in prezent au avut loc, din nou, cresteri ale indicilor de pret, conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica, precum si faptul ca, in conformitate cu prevedrile art. 42 alin. (3) din Legea nr. 500/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, limitele valorice privind competentele de aprobare a documentatiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investitii noi se pot modifica prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia indicilor de preturi, propunem prin prezentul proiect de act normativ ca limitele valorice privind competentele de aprobare sa fie modificate", se arata in Nota de Fundamentare postata pe site-ul institutiei. Potrivit datelor INS, inflatia cumulata in perioada mentionata de proiectul de act normativ a fost de doar 12,7%, in timp ce MDRT isi dubleaza practic plafonul pana la care poate face cheltuieli.

Aprobarea actului normativ mai permite Elenei Udrea sa aprobe printr-o simpla semnatura investitii de genul controversatului Patinoar de la Brasov, cu o valoare de 12 milioane de euro, respectiv 48 de milioane de lei. Modificarea operata de Udrea da unda verde constructiei de patinoare, partii de schi, bazine de inot, telegondole etc.

Criterii de eligibilitate pentru proiecte noi

Udrea vrea sa modifice si criteriile de eligibilitate pe care trebuie sa le indeplineasca un proiect pentru a obtine finantare. Mai mult, aceasta a modificat si lista cu programele si proiectele de investitii in turism, aflate in derulare, potrivit site-ului MDRT. Pentru ca un proiect sa fie eligibil trebuie sa indeplineasca mai multe criterii. Astfel, terenul pe care se va derula proiectul trebuie sa fie situat in proprietatea publica sau privata a autoritatii publice locale, care propune proiectul, aceasta urmand sa detina toate documentele legale privind proprietatea asupra terenului, sa detina toate documentele de urbanism conform legislatiei in vigoare, pentru terenul pe care se va derula proiectul, iar in cazul programului de dezvoltare "Schi in Romania" cu componenta principala "turism pentru practicarea schiului si a altor sporturi de iarna", autoritatea publica locala va prezenta documentele privind schimbul de teren pentru scoaterea din fondul forestier al terenurilor destinate realizarii investitiilor in turism.

Toate proiectele care urmeaza sa fie finantate vor obtine avizul Consiliului Tehnico - Economic al MDRT pe studiile de fezabilitate executate. Proiectele derulate in comun de MDRT si autoritatile publice locale vor fi cofinantate astfel: unitatile administrativ-teritoriale asigura pana la 50%, dar nu mai putin de 5%, din valoarea totala a contractelor de lucrari, incheiate in conformitate cu legislatia in vigoare, exceptand domeniul schiabil. In cazul domeniului schiabil, MDRT finanteaza procurarea instalatiilor de transport pe cablu si montajul acestora in limita fondurilor disponibile si nu va depasi 50% din valoarea acestora etc. Criteriile de eligibilitate ale programelor de investitii in turism se vor aplica, incepand cu data intrarii in vigoare a prezentei hotarari de guvern, numai pentru obiectivele noi de investitii.

sursa:Jurnalul

foto:Intact Images

Adrian Severin, huiduit in plenul Parlamentului European... Botis: Demisionez daca Basescu nu promulga modificarile aduse Codului Muncii...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x