Antena Căutare

Emil Boc: "Actualul Cod al Muncii ingradeste ocuparea unui loc de munca"

Premierul Emil Boc continua consultarile pe Codul Muncii cu parlamentarii partidelor din arcul guvernamental. Primul ministru a declarat marti dimineata ca pricipalul obiectiv al modificarilor aduse Codului Muncii este crearea de locuri de munca pentru romani. Potrivit lui Emil Boc, actualul Cod al Muncii nu este suficient de flexibil si ingradeste ocuparea unui loc de munca.


Primul-ministru a mai precizat ca, in multe dintre statele europenene, durata contractelor de munca este nelimitata.

Emil Boc a mai declarat ca noul Cod al Muncii il are ca model pe cel european. Romania este pe ultimul loc in ponderea contractelor de munca pe perioada determinata, salariatul fiind cel care pierde, a adaugat premierul.

Sindicatele ameninta cu proteste

Sindicatele multe dintre prevederile noului Cod al Muncii si ameninta cu actiuni de strada de amploare si chiar cu greva generala. Protestele vor incepe la finalul acestei lunii si vor culmina cu un miting in Capitala in ziua in care Codul Muncii va ajunge la Camera Deputatilor.

Articolul continuă după reclamă

"Au decis un program de proteste are va incepe din 26 februarie cu o actiune la Oradea, cu ocazia congresului UDMR , din aceasta data, care va continua cu cate 8 judete in fiecare zi a saptamanii", a declarat Bogdan Hossu, lider Cartel Alfa.

Opozitia ataca si ea Guvernul, din Parlament, cu o motiune de cenzura. Cu toate acestea, premierul Emil Boc este decis ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pe Codul Muncii.

Pana acum, grupul minoritatilor nationale a decis ca va vota modificarile Codului Muncii chiar daca Guvernul isi angajeaza raspunderea.

Prevederile noii variante a Codului Muncii:

-se abroga articolul potrivit caruia, la incetarea celui de-al treilea contract pe perioada determinata, angajatul va fi incadrat obligatoriu cu contract pe perioada nedeterminata.

-prelungirea perioadelor de proba de la 30 la 45 de zile, dar si de preaviz, de la 15 zile calendaristice, la 20 de zile lucratoare

-perioada in care angajatorul trebuie sa asigure salariatilor concediul de odihna neintrerupt, pentru situatiile in care concediul este programat fractionat, se reduce de la 15 la 10 zile.

-un patron poate angaja in proba oricate persoane vrea si sa renunte la ele dupa expirarea perioadei de proba

-contractul individual de munca poate inceta atat pe durata cat si la sfarsitul perioadei de proba, fara sa fie necesar preavizul, ci doar o notificare scrisa, la initiativa oricarei dintre parti.

- un angajat nu poate munci mai mult de 48 de ore pe saptamana, iar perioada limita in care orele suplimentare se compenseaza cu ore libere platite, se prelungeste de la 30 la 60 de zile

-contractul de munca al participantilor la protest poate fi suspendat, iar in caz de concedieri colective, angajatorul va putea incadra alte persoane pe posturile ramase vacante chiar de a doua zi

-introducerea unei indemnizatii de confidentialitate lunare. Aceasta se stabileste prin negociere si se impoziteaza la beneficiar.

sursa foto:Intact Images

sursa:Antena3

Victor Ponta: "Vom depune motiune de cenzura la asumarea raspunderii pe Codul Muncii"... Dan Nica si Varujan Vosganian, cercetati sub acuzatia de abuz in serviciu...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia
Revelionul cel neBUN 2025! Duelul Starurilor. Zdob și Zdub vs. Delia Miercuri, 01.01.2025, 00:30
Un 2025 de excepție! Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x