La inceputul lunii aprilie, Agentia de Cooperare in Domeniul Securitatii si Apararii din cadrul Pentagonului va inainta documentatia necesara pentru aprobarea de catre Congres a vanzarii de armament catre Romania. De data aceasta, subiectul cererii este vanzarea a 24 de avioane militare F16 aflate in uz, tranzactie estimata de specialisti la peste un miliard de dolari. Dar asta este doar prima parte a afacerii pentru ca, pentru a respecta conditiile impuse in Caietul de Sarcini de partea romana, aparatele vor trebui imbunatatite, ceea ce inseamna alte cheltuieli pentru Ministerul Apararii.
Aparatele, despre care se spune ca sunt folosite de Garda Nationala din SUA, vor sosi anul viitor, daca Parlamentul roman si Congresul american vor aproba tranzactia.
Vestea buna este ca la pachet cu F16 vine si promisiunea ca Romania va fi admisa peste 10 ani sa cumpere avioane de ultima generatie, adica aparate F35 invizibile.
Vestea proasta este ca dupa receptia avioanelor care ne sunt livrate cu titlu gratuit va trebui sa le punem motoare noi. Or, potrivit unor specialisti militari, motorul, impreuna cu infrastructura aferenta, reprezinta aproape jumatate din valoarea avionului. Acest punct de vedere a fost confirmat si de Teodor Melescanu, presedintele Comisiei de aparare din Senat, care a declarat la un post de televiziune ca avioanele vor avea nevoie de motoare noi.
Lockheed Martin se arata dispusa
Intrebati fiind daca pregatesc vanzarea celor 24 de avioane F16 ca rasplata pentru instalarea elementelor din scutul antiracheta pe teritoriul tarii noastre, americanii de la Lockheed Martin s-au eschivat spunand:
„In conditiile in care atat instalarea scutului antiracheta in Romania, cat si contractul multirol pentru Fortele Aeriene sunt discutate si negociate intre Guvernul SUA si cel al Romaniei, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti este mai in masura sa ofere aceste raspunsuri".
Dar asta nu i-a impiedicat sa afirme ca sunt pregatiti sa ne dea aparatele: „Lockheed Martin are o istorie indelungata in ceea ce priveste crearea si dezvoltarea unor parteneriate globale puternice. Daca Guvernul Romaniei va decide sa isi modernizeze efectivele in domenii in care Guvernul SUA considera potrivita contributia Lockheed Martin, compania este pregatita sa faca acest lucru".
Tot articolul, in Financiarul
Update // Operatia pe cord a lui Nicolae Vacaroiu s-a incheiat cu succes... Cazul Voicu: Casuneanu isi vrea banii inapoi...