Solicitarea premierului raspunde direct ultimei cerinte din cele 11 trimise de CE, saptamana trecuta, autoritatilor de la Bucuresti, ce vizeaza restabilirea si respectarea statului de drept, independenta Justitiei si increderea europeana: "Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt". Primii vizati sunt deputatii Sergiu Andon si Florin Paslaru, declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate.
Cele 11 cerinte ale Comisiei Europene:
1. Reinstaurarea atributiilor Curtii Constitutionale de a verifica inclusiv constitutionalitatea deciziilor adoptate de Parlament: abrogarea OUG nr. 38
2. Reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (jumatate plus unu din numarul votantilor): abrogarea OUG nr. 41
3. Renuntarea la folosirea de ordonante de urgenta in cazul unor decizii care afecteaza statutul institutiilor fundamentale ale statului ori Constitutia si in situatii care nu prezinta urgenta
4. Evitarea utilizarii publicarii selective in Monitorul Oficial pentru a urmari scopuri politice si mai ales pentru a evita decizii judiciare.
5. Conformarea imediata in fata tuturor deciziilor Curtii Constitutionale.
6. Angajamentul autoritatilor publice de a respecta independenta sistemului judiciar si evitarea criticarii acestor decizii judiciare.
7. Numirea unui Avocat al Poporului care sa se bucure de sprijinul majoritatii partidelor politice, printr-un proces de numire transparent si obiectiv
8. Nicio numire in posturile de procuror general si procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie sub actuala presedintie: proceduri publice si transparente si liste deschise pentru oricine, selectii bazate pe criterii de profesionalism si integritate si de palmares in domeniul luptei anti-coruptie.
9. Nicio gratiere prezidentiala in cursul actualei presedintii
10. Numirea unor ministri impotriva carora sa nu fi fost formulate decizii ca nu respecta criteriile de integritate. Obligatia celor care nu respecta aceste criterii sa paraseasca posturile.
11. Demisia membrilor Parlamentului care au primit decizii finale privind incompatibilitatea, conflictul de interese sau coruptie la nivel inalt.