Indemnul-soc al fostului consilier prezidential Eckstein Kovacs: "Romani, declarati-va maghiari"

UDMR si-a propus sa-i convinga pe romani sa se dea drept maghiari in fata recenzorilor care le vor calca pragul, la recensamantul populatiei din aceasta luna. Motivul: maghiarii sa iasa cat mai multi la numar pentru a atinge ponderea de 20% necesara intr-o localitate astfel incat limba maghiara sa poata fi folosita oficial in administratie, asa cum cere legea.

Indemnul adresat romanilor de a minti practic la recensamant a venit din partea secretarului general al UDMR, Peter Eckstein-Kovacs.

Folosindu-se de microfonul RRA, pe spatiul destinat Antenei partidelor parlamentare, fostul consilier prezidential a expus o teorie conform careia "asumarea identitatii maghiare nu va dezavantaja pe nimeni, dar poate ajuta in schimb comunitatea maghiara". Asta pentru ca, a spus Kovacs, "posibilitatea folosirii limbii maghiare este prevazuta de lege doar prin existenta unui procent de 20% din componenta etnica a unei comunitati", iar daca numarul maghiarilor se situeaza sub acest procent la nivelul unui oras sau al unei comune, "limba maghiara dispare din viata publica".

"Limba si identitatea maghiara este o posibilitate. (...) Oricine poate fi maghiar. Asumarea identitatii etnice este un gest absolut voluntar. Astfel oricine se poate declara maghiar. Chiar si cine eventual nu vorbeste limba maghiara, iar anturajul sau il considera de etnie romana. Cineva se poate declara maghiar chiar daca nu are toti stramosii maghiari. Noi suntem deschisi tuturor care doresc sa ajute printr-un asemenea gest comunitatea maghiara", a fost declaratia-soc trimisa in eter de oficialul udemerist.

Kovacs a mai precizat ca exista numerosi cetateni nascuti in casatorii mixte, care sunt crescuti intr-un anturaj predominant romanesc, in cazul acestora fiind absolut normal sa vorbeasca limba romana la nivel de limba materna si sa fie atasati de cultura si viata publica romaneasca.

Insa, a adaugat liderul UDMR, cei care cunosc si limba maghiara si sunt legati si de cultura maghiara beneficiaza de "posibilitati suplimentare".

"Au acces la produsele mass-media si de alt gen, in limba maghiara, isi faciliteaza posibilitatea de a calatori si a munci mai usor in Ungaria. Devine mai accesibila actionarea intr-o tara pe care cu totii trebuie sa o tranzitam daca aveam ca destinatie Europa de Vest", a incercat Kovacs sa-si convinga auditorii.

De altfel, in speranta ca-i va determina pe romani sa se alieze tezei udemeriste, reprezentantii Uniunii si-au propus sa ia la picior judetele Transilvaniei, organizand in acest sens o caravana.

Atat de important este pentru UDMR sa iasa un numar cat mai mare de maghiari la recensamant incat si-a asezat dezideratul chiar si pe hartie, la Congresul pe care l-a avut anul acesta.

"Scopul nostru este ca populatia de etnie maghiara sa isi asume intr-un numar cat mai mare identitatea nationala, iar acest fapt sa se reflecte in datele ulterioare ale recensamantului. In ultimele doua decenii am obtinut rezultate importante in domeniul asigurarii drepturilor minoritatilor nationale, dar exercitarea acestor drepturi depinde in mare masura de procentul etnic al maghiarimii din diferite localitati. Avem speranta ca recensamantul populatiei din acest an va demonstra o situatie demografica mai avantajoasa din punctul nostru de vedere", se arata intr-o Hotarare a Congresului privind recensamantul populatiei din 2011.

La ultimul recensamant, desfasurat in 2002, s-a constatat ca in Romania traiesc aproape 1,5 milioane de maghiari. In acest an, recensamantul va avea loc in perioada 20-31 octombrie si, conform reglementarilor legale in vigoare, primirea recenzorului si dialogul cu aceasta sunt obligatorii pentru toate persoanele.

In schimb, raspunsurile tin exclusiv de libera declaratie a respondentului, nefiind ceruta prezentarea nici unui document justificativ, cu exceptia actului de identitate necesar inscrierii corecte a codului numeric personal. Cetatenii care refuza sa raspunda la intrebarile recenzorului risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, potrivit oficialilor guvernamentali.

In plus, normele legale prevad ca persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuarii recensamantului vor fi inregistrate de catre recenzori pe baza informatiilor primite de la celelalte persoane din locuinta, de la vecini, preot sau primarie.

Citește și
colaj de fotografii cu rapperita lizzo acoeprit de o plasa mov
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Bogdan de la Ploiești, cantaret de manele
Ce tarif cere Bogdan de la Ploiești pentru a cânta la o nuntă sau la un botez. Câți bani trebuie să scoți din buzunare
Ce tarif cere Bogdan de la Ploiești pentru a cânta la o nuntă sau la un botez. Câți bani trebuie să scoți din buzunare
anamaria prodan si laurentiu reghecampf
Mesajul fostei soții a lui Laurențiu Reghecampf după ce antrenorul a anunțat că vrea să divorțeze. Ce spune Mariana Pfeiffer
Mesajul fostei soții a lui Laurențiu Reghecampf după ce antrenorul a anunțat că vrea să divorțeze. Ce spune Mariana Pfeiffer
Mai multe articole

Recensamantul de anul acesta va costa aproximativ 193 de milioane lei, iar datele finale vor fi prezentate in 2014. Peste 120.000 persoane vor participa la colectarea datelor, primele rezultate ale recensamantului urmand sa fie prezentate public in trimestrul I al anului 2012.

Tot articolul, in Jurnalul National

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Ganache de ciocolată. Rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri
Dacă te-ai hotărât să le prepari celor dragi un desert și nu știi cu ce cremă să îl combini, îți recomandăm rețeta de cremă ganache de ciocolată. Este rețeta celei mai simple creme pentru torturi și prăjituri. Nu ai nevoie decât de două ingrediente principale plus aromele preferate.
Catine.ro
Ultimele știri