Antena Căutare

Indemnul-soc al fostului consilier prezidential Eckstein Kovacs: "Romani, declarati-va maghiari"

UDMR si-a propus sa-i convinga pe romani sa se dea drept maghiari in fata recenzorilor care le vor calca pragul, la recensamantul populatiei din aceasta luna. Motivul: maghiarii sa iasa cat mai multi la numar pentru a atinge ponderea de 20% necesara intr-o localitate astfel incat limba maghiara sa poata fi folosita oficial in administratie, asa cum cere legea.

Indemnul adresat romanilor de a minti practic la recensamant a venit din partea secretarului general al UDMR, Peter Eckstein-Kovacs.

Folosindu-se de microfonul RRA, pe spatiul destinat Antenei partidelor parlamentare, fostul consilier prezidential a expus o teorie conform careia "asumarea identitatii maghiare nu va dezavantaja pe nimeni, dar poate ajuta in schimb comunitatea maghiara". Asta pentru ca, a spus Kovacs, "posibilitatea folosirii limbii maghiare este prevazuta de lege doar prin existenta unui procent de 20% din componenta etnica a unei comunitati", iar daca numarul maghiarilor se situeaza sub acest procent la nivelul unui oras sau al unei comune, "limba maghiara dispare din viata publica".

"Limba si identitatea maghiara este o posibilitate. (...) Oricine poate fi maghiar. Asumarea identitatii etnice este un gest absolut voluntar. Astfel oricine se poate declara maghiar. Chiar si cine eventual nu vorbeste limba maghiara, iar anturajul sau il considera de etnie romana. Cineva se poate declara maghiar chiar daca nu are toti stramosii maghiari. Noi suntem deschisi tuturor care doresc sa ajute printr-un asemenea gest comunitatea maghiara", a fost declaratia-soc trimisa in eter de oficialul udemerist.

Kovacs a mai precizat ca exista numerosi cetateni nascuti in casatorii mixte, care sunt crescuti intr-un anturaj predominant romanesc, in cazul acestora fiind absolut normal sa vorbeasca limba romana la nivel de limba materna si sa fie atasati de cultura si viata publica romaneasca.

Articolul continuă după reclamă

Insa, a adaugat liderul UDMR, cei care cunosc si limba maghiara si sunt legati si de cultura maghiara beneficiaza de "posibilitati suplimentare".

"Au acces la produsele mass-media si de alt gen, in limba maghiara, isi faciliteaza posibilitatea de a calatori si a munci mai usor in Ungaria. Devine mai accesibila actionarea intr-o tara pe care cu totii trebuie sa o tranzitam daca aveam ca destinatie Europa de Vest", a incercat Kovacs sa-si convinga auditorii.

De altfel, in speranta ca-i va determina pe romani sa se alieze tezei udemeriste, reprezentantii Uniunii si-au propus sa ia la picior judetele Transilvaniei, organizand in acest sens o caravana.

Atat de important este pentru UDMR sa iasa un numar cat mai mare de maghiari la recensamant incat si-a asezat dezideratul chiar si pe hartie, la Congresul pe care l-a avut anul acesta.

"Scopul nostru este ca populatia de etnie maghiara sa isi asume intr-un numar cat mai mare identitatea nationala, iar acest fapt sa se reflecte in datele ulterioare ale recensamantului. In ultimele doua decenii am obtinut rezultate importante in domeniul asigurarii drepturilor minoritatilor nationale, dar exercitarea acestor drepturi depinde in mare masura de procentul etnic al maghiarimii din diferite localitati. Avem speranta ca recensamantul populatiei din acest an va demonstra o situatie demografica mai avantajoasa din punctul nostru de vedere", se arata intr-o Hotarare a Congresului privind recensamantul populatiei din 2011.

La ultimul recensamant, desfasurat in 2002, s-a constatat ca in Romania traiesc aproape 1,5 milioane de maghiari. In acest an, recensamantul va avea loc in perioada 20-31 octombrie si, conform reglementarilor legale in vigoare, primirea recenzorului si dialogul cu aceasta sunt obligatorii pentru toate persoanele.

In schimb, raspunsurile tin exclusiv de libera declaratie a respondentului, nefiind ceruta prezentarea nici unui document justificativ, cu exceptia actului de identitate necesar inscrierii corecte a codului numeric personal. Cetatenii care refuza sa raspunda la intrebarile recenzorului risca sa fie sanctionati cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 5.000 de lei, potrivit oficialilor guvernamentali.

In plus, normele legale prevad ca persoanele absente temporar de la domiciliu la momentul efectuarii recensamantului vor fi inregistrate de catre recenzori pe baza informatiilor primite de la celelalte persoane din locuinta, de la vecini, preot sau primarie.

Recensamantul de anul acesta va costa aproximativ 193 de milioane lei, iar datele finale vor fi prezentate in 2014. Peste 120.000 persoane vor participa la colectarea datelor, primele rezultate ale recensamantului urmand sa fie prezentate public in trimestrul I al anului 2012.

Tot articolul, in Jurnalul National

Miron Mitrea: Vanghelie e in spatele atacurilor lui Dan Diaconescu la Oprescu... VIDEO! Boc: Vom avea alegeri comasate in noiembrie 2012...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 19 noiembrie 2024. Mara și Bogdan au câștigat suma de 25000 de lei Marti, 19.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x