Plenul CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG 27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, ridicata de Avocatul Poporului. Prin urmare, Institutul Cultural Roman trece de la Presedintie la Senat. "In ziua de 31 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. d) din Constitutia Romaniei, a luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.27/2012 privind unele masuri in domeniul cultural, exceptie ridicata direct de Avocatul Poporului.In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a decis respingerea exceptiei de neconstitutionalitate", a informat Biroul de presa al CCR."Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", precizeaza sursa citata. Decizia Curtii este definitiva si general obligatorie.
Guvernul Ponta a adoptat, pe 13 iunie, Ordonanta de Urgenta 27/2012, prin care ICR a fost trecut de sub autoritatea presedintelui tarii in subordinea Senatului, care, in termen de maximum 15 zile, urma sa numeasca conducerea operativa a institutului, cat si membrii Consiliului de conducere. Conducerea operativa a institutului va fi asigurata de un presedinte, cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepresedinti, numiti si revocati in/din functie de plenul Senatului, cu votul majoritatii senatorilor prezenti, la propunerea Biroului Permanent al Senatului. Mandatul vicepresedintilor va fi de patru ani, cu posibilitatea reinnoirii.
Premierul Victor Ponta a declarat atunci ca ICR era o institutie "mult prea politizata" si a acuzat "o lipsa de transparenta totala" in cheltuirea fondurilor publice la nivelul institutului. "Nimeni din aceasta tara nu ma va convinge ca este mai democratic sa lasi o institutie cu bani publici sa fie condusa de un singur om decat sa fie controlata de o institutie cum este Senatul, unde sunt toate fortele politice", a spus Ponta.
Pe de alta parte, apelurile din strainatate s-au alaturat celor din Romania, din partea artistilor, oamenilor de cultura si de afaceri (Asociatia Erudio) si a altor figuri publice (Alianta pentru o Romanie Curata), care au strans mii de semnaturi. Nu au lipsit manifestarile in strada, cea mai ampla - "Miscarea papioanelor" - avand loc in 18 iunie la sediul ICR, cu participarea catorva sute de oameni.
Patapievici anunta demisia intregii conduceri a ICR
Presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Horia-Roman Patapievici, a declarat, dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale privind OUG nr. 27, ca intreaga conducere ICR va demisiona, dupa rezolvarea unor chestiuni de gestiune, in conditiile reducerii bugetului. Patapievici a precizat ca cei din conducerea ICR raman "in acelasi cadru" si vor demisiona dupa "rezolvarea catorva chestiuni de gestiune punctuala, legata de reducerea severa a bugetului" institutului.
Ministerul Finantelor a informat ICR, printr-o adresa, ca vor fi operate o serie de modificari, incluzand reducerea bugetului institutului cu 14,5 milioane de lei, reprezentand mai mult de o treime. Ministerul a cerut, totodata, ICR sa se incadreze in restul sumei prevazute in bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut, respectiv in 28,5 milioane de lei, urmand ca reducerea sa fie si operata, au precizat reprezentantii ICR. Insa ICR a cheltuit sau angajat in proiecte aflate in derulare suma de 29 de milioane de lei, astfel ca, pana la sfarsitul acestui an, ar trebui sa functioneze cu minus 500.000 de lei, pentru a respecta cererea Ministerului Finanatelor.
Patapievici a subliniat ca, prin decizia Guvernului, nu este schimbata doar afilierea institutiei, care trece "de la autoritatea simbolica a presedintelui in subordinea efectiva a Senatului", ci se modifica si misiunea ICR, care urmeaza sa se ocupe de "identitatea nationala a romanilor" de peste granite, asa cum este stipulat in preambulul OUG nr. 27/ 2012.