- Serialul "Ana, Mi-ai fost scrisă în ADN" are premiera pe 9 ianuarie. Sezonul 2 "Iubire cu parfum de lavandă" revine din 10 ianuarie! Rămâi pe Antena 1
- MAREA PREMIERĂ POWER COUPLE, SEZONUL 1! Vezi cele mai noi episoade din 13 ianuarie, de la 20:30, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Consiliul pentru Afaceri Generale considera, in acest context, ca improbabila accederea - in viitorul apropiat - a celor doua tari la spatiul Schengen.
Consiliul pentru Afaceri Generale, desfasurat luni la Bruxelles, a fost dominat de reactia virulenta a Frantei la criticile receptionate, saptamana trecuta, in plenul Parlamentului European.
"Suntem natiunea care a fondat drepturile omului. Nu suntem la scoala si nu am de gand sa permit sa fiu tratat, in numele Frantei, ca un copilas", a izbucnit ministrul francez al Afacerilor Europene, Pierre Lellouche, la intalnirea cu presa, dupa reuniunea oficiala. Lellouche a acuzat "ipocrizia" Comisiei Europene care, a adaugat demnitarul de la Paris, nu a facut destule pentru a rezolva situatia romilor. Ministrul francez a mers pana la a ameninta ca, in actualul context, "viitorul Uniunii Europene este expus riscului".
Intrebat despre pozitia Frantei referitoare la interesul Romaniei si Bulgariei de a accede, anul viitor, in spatiul comun de securitate (cunoscut sub numele de zona Schengen), Lellouche a precizat ca aceasta este subminata de nerespectarea, de catre cele doua state, a conditiilor din mecanismul de cooperare si verificare.
Responsabilul cu afaceri europene din Guvernul de la Paris a mentionat siguranta frontierelor exterioare, aceasta adaugandu-se unor obiectii venite chiar din interiorul discutiilor oficiale derulate in cadrul Consiliului pentru Afaceri Generale. Este vorba despre deficiente semnificative in aplicarea legii, constatate la Romania si Bulgaria, despre slabiciunile sistemului juridic si lipsa unor progrese semnificative in combaterea coruptiei.
Ca atare, decizia Bruxelles-ului este de a mentine, pe mai departe, mecanismul de cooperare si verificare - ceea ce, in ciuda unei formulari constructive si care spune ca mecanismul "reprezinta instrumentul cel mai eficient pentru a sustine eforturile Bulgariei si Romaniei", se traduce, simplu, printr-o retrogradanta "monitorizarea continua".
Reprezentantii Comisiei Europene au precizat ca nu exista nici un temei legal in baza caruia prelungirea mecanismului de control si verificare sa obstructioneze aderarea celor doua tari vizate la spatiul Schengen insa, pe de alta parte, Pierre Lellouche a dorit sa puna in lumina faptul ca rolul Comisiei este de a asigura buna functionare a Uniunii, dar ca "paznicul tratatelor" in baza carora Uniunea a ajuns sa functioneze "este poporul francez. Comisia poate spune ce vrea. Dar", a adaugat Lellouche, "Uniunea, dati-mi voie sa va reamintesc, este formata din 27 de state care pun la comun bucati de suveranitate pentru a fi puternice impreuna. Nu este nici un drept divin, nu este nici un zeu pe vreun nor care sa indice calea de urmat", a conchis responsabilul francez.
Sursa: Deutche Welle
Basescu se va adresa Parlamentului pe 21 septembrie... Cozmin Gusa: "Traian Basescu a facut presiuni asupra magistratilor in cazul lui Vintu"...