Antena Căutare

Iresponsabilitatea PNL. Cum au ignorat senatorul PNL, depistat cu coronavirus, și Ludovic Orban toate protocoalele de prevenție

Senatorul PNL Vergil Chițac a fost depistat pozitiv cu coronavirus și a intrat în contact cu sute de persoane înainte de aflarea rezultatului, deși fusese înștiințat că ar trebui să se izoleze.

Iresponsabilitatea PNL. Cum au ignorat senatorul PNL, depistat cu coronavirus, și Ludovic Orban toate protocoalele de prevenție Galerie
um au ignorat senatorul PNL depistat cu coronavirus, și Ludovic Orban toate protocoalele de prevenție | Inquam Photos / George Călin

A ales să se izoleze Ludovic Orban, care după ce a intrat în contact cu senatorul Chițac, a anunțat măsurile într-o conferință de presă. Alături de Ministrul Sănătății și de jurnaliști, pe care i-a pus astfel în pericol.

Iată cronologia evenimentelor:

17-19 februarie 2020. Vergil Chițac participă la un summit la Bruxelles.

6 martie 2020: Conform unui document obținut de Antena3, Secretariatul general al Adunării NATO a anunțat participanții la reuniunea din 17-19 februarie că unul dintre membrii delegației franceze a fost depistat pozitiv cu coronavirus.

Iresponsabilitatea PNL. Cum au ignorat senatorul PNL, depistat cu coronavirus, și Ludovic Orban toate protocoalele de prevenție

Documentul prin care Chițac era informat să intre în izolare

8 martie 2020: Ce face Vergil Chițac? În ciuda recomandărilor să intre în contact cu autoritățile române și în izolare, Vergil Chițac se duce la o petrecere cu 400 de oameni, de Ziua Femeii.

9 martie 2020. Vergil Chițac participă și la ședința Biroului Permanent Național al PNL, alături de premierul Ludovic Orban și alți lideri de partid.

11 martie 2020: Vergil Chițac recomandă oamenilor să evite locurile aglomerate și să apeleze la autorități dacă este cazul.

12 martie 2020: Vergil Chițac are febră și suferă de o răceală. Se arată indignat că lumea sugerează că ar avea coronavirus și acuză politicienii de manipulare pe fondul învestirii Guvernului Cîțu. Totuși, la „presiunea societății” își face un test pentru COVID-19.

13 martie 2020: Testul lui Vergil Chițac este pozitiv. Se declară „mâhnit că trece prin astfel de momente”

Citește și: Imagine uluitoare în România! Vergil Chiţac, depistat cu coronavirus, adus fără mască la spital

În acest moment, toate persoanele care au intrat în contact cu Vergil Chițac devin suspecte de coronavirus și conform indicațiilor autorităților trebuie să se autoizoleze de urgență și să evite contactul cu publicul.

Ce face Ludovic Orban?

În urma depistării pozitive a lui Vergil Chițac, Ludovic Orban decide să intre în autoizolare, alături de ceilalți membri ai Guvernului și ai PNL. Anunță de asemenea că nu va mai participa la consultările cu Klaus Iohannis, pentru a nu îl pune în pericol pe Președintele României.

Totuși, Ludovic Orban face aceste anunțuri într-o conferință de presă, într-o sală plină cu jurnaliști și la braț cu ministrul Sănătății. Apoi mai și glumește că stă la o distanță normală de siguranță. Spune asta în microfoanele aflate la câțiva zeci de centimetri de gura lui, microfoane care sunt apoi recuperate de jurnaliști.

Ministrul Victor Costache, la rândul său, atrage atenția că faza maximă de transmitere contagioasă este la pacienții simptomatici. Ignoră însă toate semnalele din China și de la OMS care spun că noul coronavirus este contagios încă dinainte ca pacienții să aibă simtpome. Mai mult, cei infectați pot să nu aibe deloc simptome, dar să aibe virusul și să îl transmită mai departe.

Există analize realizate de cercetători care spun că peste 65% din cei infectați iau virusul de la oameni cu coronavirus în momentul în care aceștia nu au simptome.

Ludovic Orban plusează și spune că „oricum am vorbit cu unii dintre dumneavoastră (n.r. jurnaliștii) și mai de aproape”.

Ieșirea lui Orban este taxată de toată lumea. Gabriela Firea atrage atenția că „Orban a făcut un gest de iresponsabilitate, ieșind în pubic stând la câțiva centimetri de ministrul Sănătății, care trebuie să aibă o sănătate de fier în aceste momente când se întâlnește cu mulți medici și directori de spitale”.

Citește și: Senatorul Vergil Chițac, prima reacție după ce a fost depistat pozitiv cu coronavirus

Senatorul Vergil Chițac aruncă vina în curtea Senatului

Senatorul PNL Vergil Chiţac, confirmat pozitiv cu coronavirus, susţine că nu ştia din 6 martie că a avut contact cu un politician cu COVID-19, aşa cum s-a spus în presă, şi că el ar fi aflat acest lucru trei zile mai târziu.

„Sunt atacat și acuzat de iresponsabilitate în media de oameni care nu cunosc toate datele și se hazardează să facă presupuneri nefondate”, spune Chițac.

Iresponsabilitatea PNL. Cum au ignorat senatorul PNL, depistat cu coronavirus, și Ludovic Orban toate protocoalele de prevenție

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mesajul este primit la ora 9 dimineața, fapt ce nu îl împiedică, totuși, pe Chițac să participe la ședința PNL.

Citește și: Toţi jurnaliştii care au fost în ultimele zile la sediul PNL, la Parlament sau la Cotroceni vor fi testaţi pentru coronavirus

Klaus Iohannis a semnat decretul privind nominalizarea lui Ludovic Orban... Chiţac reacționează dur! "Sunt atacat şi acuzat de iresponsabilitate de oameni care nu cunosc toate datele"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x