Antena Căutare

MAI: Referendumul, organizat dupa Ordonanta Guvernului - Presedintele, demis cu majoritatea celor prezenti la vot

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a anuntat ca va organiza referendumul din 29 iulie pe baza Ordonantei de Urgenta a Guvernului, potrivit careia presedintele este demis cu majoritatea celor care se prezinta la urne, si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala, ce prevede validarea referendumului cu 50%+1 din totalul cetatenilor romani cu drept de vot, adica cu circa 4,5 milioane de voturi.

Ministrul delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, a declarat ca referendumul va fi organizat in conformitate cu legislatia in vigoare, precizand ca aceasta este Legea 3/2000 corectata si modificata prin OUG 41/2012. "Vreau sa fiu foarte clar si precis: Ministerul Administratiei si Internelor, toate institutiile implicate, Guvernul Romaniei nu pot organiza consultarea decat in conformitate cu legislatia in vigoare, adica Legea 3/200 corectata si modificata prin Ordonanta 41/2012. Restul sunt comentarii", a spus Victor Paul Dobre.

De asemenea, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat ca referendumul din 29 iulie privind demiterea presedintelui Traian Basescu se va desfasura in baza Ordonantei de Guvern, si nu a initiativei legislative asupra careia s-a pronuntat Curtea. Dusa a sublinit ca, in sedinta de marti, Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra unei initiative legislative care reglementeaza referendumul, apartinand a doi parlamentari, si care a fost contestata de catre un grup de parlamentari PDL.

CCR a decis, marti, ca legea prin care s-au facut modificari la articolul 10 din Legea referendumului este constitutionala, in masura in care asigura participarea la referendum a cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

CCR: Revocarea Avocatului Poporului, constitutionala... Prima declaratie a presedintelui interimar Crin Antonescu: Garantez respectarea Constitutiei de toate institutiile statu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei
Hello Chef sezonul 7, 25 mai 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mishei Sambata, 25.05.2024, 15:58
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x