Antena Căutare

Muzeul Holocaustului, blocat între afirmaţiile ministrului Culturii şi lipsa de dialog. MCIN va iniţia un proiect de HG fără a specifica locul exact în care va fi amplasat

Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR), aflat în fază de proiect, se găseşte de câteva luni într-un blocaj. Pe de o parte, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale susţine într-un răspuns oferit News.ro că are în vedere mai multe spaţii pentru amplasarea lui, după ce în luna iulie ministrul Valer-Daniel Breaz anunţa online că grădina Muzeului „Antipa” este destinată MNIEHR, şi că va iniţia un proiect de Hotărâre de Guvern în care nu va fi precizat locul exact unde va fi construit.

Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR), aflat în fază de proiect, se găseşte de câteva luni într-un blocaj.

Pe de o parte, Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale susţine într-un răspuns oferit News.ro că are în vedere mai multe spaţii pentru amplasarea lui, după ce în luna iulie ministrul Valer-Daniel Breaz anunţa online că grădina Muzeului „Antipa” este destinată MNIEHR, şi că va iniţia un proiect de Hotărâre de Guvern în care nu va fi precizat locul exact unde va fi construit.

Pe de altă parte, directorul Institutului „Elie Wiesel” nu a mai primit niciun semn din partea autorităţilor.

Răspunsul ministerului a venit joi, după mai mult de 30 de zile lucrătoare de la data la care a fost formulată solicitarea de către News.ro. Fără a răspunde punctual la întrebările adresate, instituţia a transmis: „Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale are în vedere o serie de locaţii de pe raza Municipiului Bucureşti pentru analizarea amplasării viitorului Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului. Dată fiind necesitatea înfiinţării acestui muzeu, în perioada imediat următoare, ministerul va iniţia un proiect de hotărâre de guvern privind înfiinţarea şi funcţionarea muzeului, însă fără a se specifica o locaţie exactă pentru amplasarea acestuia, locaţia urmând a fi stabilită ulterior”.

Articolul continuă după reclamă

Contactat telefonic, Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional de Studiere a Holocaustului din România „Elie Wiesel”, care coordonează proiectul Muzeul Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România (MNIEHR), a declarat pentru News.ro: „Nu avem nicio noutate. Nu am mai discutat cu nimeni. Sunt în aşteptare. Aştept să văd ce decizie iau instituţiile care trebuie să hotărască. Proiectul este, practic, oprit. Suntem în acelaşi punct ca acum 2 luni”.

El a continuat: „Am auzit şi cele mai recent declaraţii ale domnului ministru, dar prefer să nu comentez”.

Valer-Daniel Breaz a afirmat în luna august la postul Realitatea TV: „O să înfiinţăm acest muzeu al Holocaustului. Nu a spus nimeni că îl punem în curte la «Antipa»”.

Ministrul Valer-Daniel Breaz a declarat pe 18 iulie, într-o conferinţă de presă: „În momentul de faţă, elaborăm o Hotărâre de Guvern de înfiinţare a acestui muzeu. Nimeni nu a spus «acolo se va face muzeul respectiv». După ce se va înfiinţa muzeul, vom decide şi, de comun acord, poate şi printr-o consultare publică, vom vedea unde vom înfiinţa muzeul respectiv (...) Repet: locaţia nu a fost stabilită pe terenul dintre Muzeul «Antipa» şi Muzeul Ţăranului Român. Ca să excludem orice speculaţie”. În aceeaşi zi, pe site-ul cultura.ro, a fost publicat: „Va fi creat un complex muzeal care să cuprindă Muzeul Naţional al Satului «Dimitrie Gusti», Muzeul Naţional al Ţăranului Român, Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi viitorul Muzeu Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, pentru care se are în vedere locaţia existentă între Muzeul Naţional de Istorie Naturală «Grigore Antipa» şi Muzeul Naţional al Ţăranului Român”.

Afirmaţiile demnitarului şi informaţia publicată pe site-ul ministerului au atras critici atât din partea conducerii Muzeului „Antipa”, a mai multor oameni de cultură, cât şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

În luna martie a acestui an, directorul Institutului spunea că inaugurarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România a fost amânată pentru 2022. La acel moment, pentru MNIEHR era avut în vedere Palatul Dacia, din strada Lipscani.

„Estimarea făcută de mine era optimistă. Acum lucrurile se schimbă. Din momentul în care va fi rezolvată problema spaţiului, urmează mai multe etape - de la studiu de fezabilitate la caietul de sarcini şi concurs de arhitectură. Cred că vor mai trece 4 - 5 ani”, declara la finalul lunii iulie Florian pentru News.ro.

Proiectul a fost demarat în 2012. „Va dura peste zece ani. Nu e neapărat mult. Nu ar fi rău, dar măcar să se facă”.

Proiectul muzeal este un parteneriat între Administraţia prezidenţială, Guvernul şi Parlamentul României. Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” este cel care îl coordonează.

MNIEHR va avea ca scop prezentarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor comunităţilor evreieşti din România, pentru cunoaşterea în plan intern şi internaţional a contribuţiei acestei minorităţi naţionale la evoluţia şi modernizarea societăţii româneşti de-a lungul timpului.

Sursa : news.ro

Dăncilă anunţă că plângerea penală împotriva preşedintelui este în lucru: Fiecare când afirmă un anumit lucru trebuie să... Simona Maya Teodoroiu, noul Agent guvernamental al României la CEDO...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x