"Dovezile depuse la dosar au fost dintre cele mai variate, toate duceau catre ideea afectarii rezultatului final, a alocarii mandatului de primar sau de consilier local in respectivele localitati (Mangalia si Curcani, n.r.): de la prelungirea votarii peste ora 21.00, pana la intocmirea gresita a unor procese verbale, diferente foarte mici intre candidati pentru functia de primar, de doua sau patru voturi", a declarat purtatorul de cuvant al BEC, Marian Muhulet.
In comuna Curcani, Alianta Popular Crestina a sesizat BEC despre existenta fraudei electorale si a solicitat anularea alegerilor din aceasta circumscriptie. De asemenea, Eugen Marian Enciu, candidat la functia de primar al comunei Curcani din Partea PP-DD a adus, de asemenea, la cunostinta BEC, ca au existat nereguli in desfasurarea procesului de votare.
In comuna Moeciu, presedintele PNL - Organizatia judeteana Brasov, Aristotel Adrian, a solicitat BEC anularea alegerilor din aceasta cirsumscriptie. Iar in Mangalia, judetul Constanta, PSD - Organizatia Judeteana Constanta a solicitat anularea scrutinului din 10 iunie si repetarea alegerilor.
Potrivit legii, BEC solutioneaza sesizarile privitoare la frauda electorala, putand dispune anularea alegerilor dintr-o circumscriptie electorala, in cazul in care constata, pe baza probelor administrate, ca votarea si stabilirea rezultatului alegerilor au avut loc prin fraude de natura a modifica atribuirea mandatelor in circumscriptia electorala respectiva.
In astfel de cazuri, BEC dispune repetarea scrutinului, care are loc in termen de cel mult doua saptamani de la constatarea fraudei. Noile alegeri au loc in aceleasi conditii, folosindu-se aceleasi liste electorale si aceleasi liste de candidati si candidaturi independente, cu exceptia cazurilor in care s-a dispus de catre birou anularea unei liste de candidati sau a unor propuneri de candidaturi independente, in sarcina carora s-a retinut comiterea fraudei care a determinat anularea alegerilor.
Foto: Intactimages