- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Daca la Senat, cei mai codasi cand vine vorba de raportul munca-beneficii se dovedesc unii liberali, precum Crin Antonescu, la Camera ei pot fi regasiti in randurile tuturor formatiunilor politice parlamentare, cu un plus pentru social-democrati. Hrebenciuc, Dan Ilie Morega, Relu Fenechiu, Catalin Chereches, Florin Balosin Gust, Catalin Nechifor, Kerekes Karoly si multi altii se evidenteaza prin apetitul cu care isi deconteaza cheltuielile propriilor biroruri parlamentare, locul unde ar trebui sa incropeasca proiecte de lege, textul unor declaratii politice sau interpelari si care ar trebui sa functioneze ca o interfata intre interesele alegatorilor si legislativ.
Antonescu, darnicie liberala catre salariati
Unii senatori sunt mai "dedicati" treburilor din teritoriu, decat celor din plen. O dovedesc cheltuielile pe luna martie cu intretinerea, chiria si plata angajatilor de la biroul senatorial care au depasit in cazul multora suma de 10.000 de lei.
Conform informatiilor economice publicate pe site-ul acestei Camere, liberalul Crin Antonescu a avut 9000 de lei numai pentru salariile salariatilor, ceea ce-l plaseaza pe locul doi
in topul celor mai mari cheltuieli cu personalul angajat la biroul senatorial.
Primul loc este ocupat de democrat-liberalul Dumitru Constantin, un abonat, ca si Antonescu, la absenteism in sesiunea septembrie-decembrie 2009. El a detinut un fond pentru proprii angajati de la birou de 9327 lei. Pe locul trei figureaza democrat-liberalul Mircea Cinteza, cu 8.935 lei.
Alti senatori chiulangii darnici cu proprii consilieri sunt liberalul Marian Bagiu si social-democratul Gheorghe Saghian, care au cheltuit 8.603, respectiv 8545 de lei.
Stersul prafului in birouri, decontat in lei
In schimb, unii senatori isi doresc cabinetele parlamentare curate, chiar daca nu prea calca pe acolo. In cazul independentului Sorin Chivu, detergentii si alte materiale de intretinere necesare cabinetului parlamentar au costat Senatul 7.024 de lei, din totalul de peste 12.000 de lei folositi pentru functionarea acestui birou.
Pedelistul Dumitru Paran a cerut 6300 de lei pentru aceleasi considerente, iar colegul sau de partid, Viorel Constantinescu - cu 6100 de lei. Desi vine foarte rar pe le Senat, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu apare in top, cu 5186 lei cheltuiti pe materiale, 456 pentru chirie si 4520 pentru personal.
Chiria modesta gasita de ministru nu pare a fi la indemana oricui. Alti senatori au cheltuit sume de zece ori mari pentru acelasi lucru. Chiria pentru cabinetele liberalilor Romeo Nicoara si Raymond Luca a costat in luna martie 4.500, respectiv 3.500 de lei. Ambii nu s-au omorat cu munca in prima sesiune legislativa a Senatului 2009-2010, fiind cotati intr-un raport IPP cu o prezenta de 55% la lucrarile acestei camere.
Alti performeri in "inactivitate", indendentul Serban Mihailescu si democrat-liberalul, Serban Radulescu platesc din buzunarul Senatului chirii de 2.296 lei, respectiv 2.018 lei pentru cabinetele lor parlamentare. Primul a cumulat 34,9% prezenta la lucrarile primeri sesiuni, al doilea de 40,6%, potrivit aceluiasi raport IPP.
Hrebenciuc, Oprea si Fenechiu, absenteism masiv, cheltuieli pe masura
La Camera prezenta de la lucarile de plen este ceva mai buna decat la Senat. Totusi, in continuare politicieni cu notorietate, lideri ai partidelor politice, inregistreaza absente masve la lucari, desi pentru ei si birourile lor parlamentare se cheltuie sume importante de la bugetul acestui for legislativ.
Este cazul deputatului Viorel Hrebenciuc, lider de grup PSD+PC. 8916 lei reprezinta suma cu care si-a recompensat consilierii de la birou pe luna martie. Alti 1376 de lei au fost cheltuiti pentru materiale de intretinere. In schimb, in respectiva luna, Hrebenciuc a participat doar la doua sedinte de plen, in cadrul carora si-a exercitat dreptul de vot de 20 de ori.
Cel care se ingrijeste foarte mult de bunastarea consilierilor de la biroul sau parlamentar este insa ministrul Apararii, Gabriel Oprea. Desi trece destul de rar pe la Parlament, din cauza treburilor guvernamentale, Oprea a cheltuit in luna martie 9656 de lei numai pentru salarii. Nu a dat in schimb, nici un ban pe vreo chirie sau mentenanta.
Si liberalul Relu Fenechiu, campionul neincoronat al convorbirilor pe mobil, dar cu facturi importante platite de Camera, are obiceiuri asemanatoare. Deputatul PNL a onorat doar o singura data sedintele de plen din luna martie, uzand de 10 ori la dreptul sau de vot. A mai semnat o motiune simpla a propriului partid si un proiect de lege alaturi de alti 15 parlamentari. Instrumentul declaratiilor politice si cel al interpelarilor continua sa ramana o necunoscuta pentru el. In schimb, facturile pe care le deconteaza lunar, nu. 5004 lei pentru materiale de intretinere si curatenie si 5469 lei pentru personalul angajat constituie pomelnicul cheltuielilor liberalului cu propriul cabinet de parlamentar.
Intretinere costisitoare pentru chiul
Totusi, Fenechiu are un rival de seama intr-un deputat social-democrat. Nechifor Catalin a avut nevoie in luna martie de 7021 de lei numai pentru intretinere. Chiria l-a costat insa modica suma de 94 de lei, iar salariile consilierilor 3152 de lei. Plenul Camerei a avut nevoie la randul sau de prezenta sa. A satisfacut acesta obligatie doar in doua sedinte de plen, atunci cand a votat de 32 de ori. Activitatea lui Nechifor pe luna martie mai contabilizeaza o declaratie politica si o lege semnata de mai bine de 80 de parlamentari PSD+PC.
Colegul sau de partid, Florin Balosin Gust poate fi vazut mai mult pe la televiziuni decat prin Parlament. In luna martie a participat doar o o singura sedinta de plen, unde a votat in 16 randuri. La capitolul declaratii politice, Gust s-a limitat doar la depunerea juaramantului de parlamentar.
In luna respectiva si-a mai depus semnatura pe un proiect de lege privind educatia nationala, alaturi de alti 85 parlamentari din PSD si PC. Factura sa pentru intretinerea biroului parlamentar consta insa in 6049 lei pentru intretinere si 3952 lei pentru salariile subordonatilor.
Social-democratul Ion Mocioalca il intrece insa pe Gust. O singura sedinta de plen onorata, 12 voturi, doua semnaturi depuse pe doua proiect de lege sustinute in bloc de parlamentarii PSD+PC reprezinta activitatea acestuia in luna in care a cheltuit cu biroul sau parlamentar 5329 de lei pentru intretinere, 580, chiria, si 4971 de lei cu salariile angajatilor.
De la UDMR, singurul care se remarca in aceasta privinta este deputatul Kerekes Karoly. 5346 lei pentru intretinere, 451 chiria si 4271 lei pentru salariile personalului versus prezenta la doua sedinte de plen, 17 voturi, o declaratie politica, o interpelare si o initiativa legislativa constituie raportul cheltuieli- performanta in cazul acestui parlamentar al Uniunii.
Eternul Morega
Si democrat-liberalii au "fruntasii" lor. Cu trei participari la sedintele de plen derulate in luna martie si trei declratii politice, deputatul Mihail Boldea ocupa locul intai printre parlamentarii cu cele mai scumpe chirii pentru propriile cabinete: 5089 lei numai in aceasta directie, plus alti 3230 lei pentru materiale de intretinere si 2347 pentru angajati.
Colega sa, Cornelia Novac vrea propriul cabinet in buna stare de functionare chiar cu riscul risipirii a 6236 de lei asa cum a facut in luna martie numai pentru materialele de intretinere. Grija ei nu a fost dublata de una pentru lucarile legislative. A participat la doua sedinte de plen, unde a votat de 14 ori. A mai avut o declaratie politica si a initiat un proiect de lege.
Clasamentul deputatilor cu cele mai costisitoare chirii este continuat cu liberalul Dan Ilie Morega. Acesta a decontat 4728 de lei pe luna martie pentru un spatiu de birou parlamentar despre care presa gorjeana scrie ca ii apartine chiar lui. Morega risipeste bani multi si pentru intretinere, 5382 de lei, dar se arata mai zgarcit atunci cand vine vorba sa dea salarii pentru angajati: un fond de doar 2347 lei. Prestatia sa in plenul Camerei in luna martie este, insa, mai mult decat modesta: a depus o declaratie politica si a venit la o singura sedinta de plen, atunci cand si-a exercitat votul de...5 de ori, desi pe ordinea de zi erau zeci de proiecte de lege.
Pe locul trei la chirii se regaseste democrat-liberalul Cornel Pieptea, cu 3896 de lei. Prestatia sa in respectiva luna se rezuma la participarea la trei sedinte de plen, 45 de voturi si semnarea mai multor proiecte de lege.