In sesiunea care s-a incheiat la 30 iunie, cele mai mari batai de cap le-au dat guvernantilor propriii parlamentari din Camera superioara, din cauza fragilului raport de forte putere-opozitie de 69/67 accentuat pana la rasturnare de vechea boala a parlamentarilor: chiulangismul cronic. Sesiunea a inceput prost pentru opozitie, PSD si PNL acceptand, in urma negocierilor prelungite, dar si a amenintarilor cu apelul la CCR, sa cedeze controlul Biroului Permanent prin recunoasterea dreptului UNPR de a avea un reprezentant in aceasta structura.
Prin urmare, opozitia a cedat un post de vicepresedinte care i-a fost oferit uneperistului Cristian Diaconescu si, astfel, puterea PDL-UDMR-UNPR a obtinut 7 din cele 13 posturi din conducerea Senatului. Cum in plen puterea avea majoritatea, chiar daca la limita, fiind reprezentata de 69 de senatori, opozitia a mutat centrul de greutate al luptei politice in aceasta zona, demarand discutii cu senatorii puterii pentru a rasturna balanta.
Prima victorie s-a inregistrat la scurt timp de la debutul sesiunii, atunci cand senatorul UNPR Liviu Campanu a anuntat ca se muta cu arme si bagaje in bancile PNL.
Gestul sau nu a ajutat prea mult opozitia, raportul de forte ramanand de 69 la 68 in favoarea puterii, iar in contextul in care pesedistul Catalin Voicu nu putea vota, fiind in inchisoare, de facto scorul era tot de 69 la 67. Mai mult, „transferul" lui Campanu nu a durat decat cateva saptamani, la finele lui februarie el revenind in UNPR.
Pe principiul picaturii chinezesti, opozitia a reusit sa mai sparga o data zidul puterii, in martie senatorul PDL Vasile Nistor anuntandu-si inscrierea in PC si afilierea la grupul PNL din Senat.
Diferenta de facto de doar un vot a fost recuperata de opozitie la finalul lunii mai, atunci cand, in aplauzele salii, Serban Radulescu a plecat din PDL, trecand tot la PC. Bucuria opozitiei, care a sarbatorit zgomotos faptul ca puterea pierduse majoritatea de 69 de voturi din Senat, a fost spulberata doar doua ore mai tarziu, cand uneperistii au anuntat ca renegatul din PSD Ion Toma s-a inscris in partidul lor.
A fost cea mai scurta victorie din istoria acestei legislaturi. Si tot de fragilul echilibru putere-opozitie s-a legat si o mare restanta a acestei sesiuni la Senat, votarea candidatilor societatii civile in CSM. In schimb, alesii puterii au reusit o mare „performanta" in Senat, aceea de a nu avea habar ce au votat, respingand astfel o cerere de reexaminare a presedintelui privind neimpozitarea pensiilor sub 1.000 de lei si reducerea TVA la 5% la alimentele de baza.
In cealalta Camera, la deputati, sesiunea parlamentara s-a incheiat fara ca acestia sa finalizeze dezbaterile asupra Statutului minoritatilor nationale, din cauza neintelegerilor din coalitie pe tema reorganizarii administrative a Romaniei.
Tot in Camera Deputatilor, la inceputul lunii iunie, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, a anuntat numarul angajatilor din MAI care vor fi disponibilizati anul acesta: 10.000 de persoane.
Disponibilizarile vor fi facute pe baza modificarilor aduse Statutului politistului, a caror adoptare a fost fortata de Guvern pentru ca parlamentarii coalitiei n-au putut adopta cu o luna in urma proiectul de lege prin care s-ar fi concediat 16.000 de lucratori din minister.
In schimb, coalitia a reusit sa adopte legea privind alegerea primarilor in urma unui singur tur de scrutin. Sub asediul reprezentantilor ONG-urilor de protectie a animalelor, care au venit timp de cateva saptamani la toate sedintele de plen ale Camerei Deputatilor, parlamentarii au renuntat sa mai voteze proiectul de act normativ care ar fi dat mana libera primariilor sa eutanasieze cainii fara stapan, decizia urmand sa fie luata in sesiunea urmatoare.
Chiar la inceputul sesiunii parlamentare, PDL, UNPR si UDMR au blocat arestarea preventiva a deputatului PDL Dan Pasat, ceruta de ministrul Justitiei, voturile exprimate de partidele din coalitie in Camera Deputatilor fiind insuficiente pentru aplicarea acestei masuri.
Nici sesiunea aceasta nu a fost lipsita de o angajare a raspunderii guvernamentale pe un proiect important, de data asta fiind vorba despre noul Cod al Muncii.
Angajarea raspunderii a fost urmata de o motiune de cenzura depusa de opozitie si respinsa, neintrunind numarul de voturi necesar. Doar 218 parlamentari au participat la vot, fata de necesarul de 236 de voturi pentru adoptare.
Sursa: Jurnalul National
Foto: Intactimages
Un PDL-ist vrea sa-i oblige pe producatorii de textile sa puna numai etichete pufoase... VIDEO! Vezi parcul acvatic pe care Udrea va plati 15 milioane de euro!...