"Noi am dat curs invitatiei pe care presedintele a facut-o, pe subiecte pe care domnia sa le-a propus. (...) Problema care ne-a facut sa parasim inainte de inceperea discutiilor aceste consultari este una care nu e doar formala, ci de principiu. Noi intelegem sa participam la consultari cu presedintele Romaniei la nivelul partidelor parlamentare plus grupul minoritatilor, pentru ca partidele parlamentare, adica PNL, PSD, PDL, PC, UDMR si grupul minoritatilor nationale sunt formatiuni politice care au identitate, care s-au prezentat in alegeri sub acest nume, s-au prezentat cu un program, cu puncte de vedere si ele sunt in Parlament legitimate de votul dat in cunostinta de cauza de alegatori, de cetatenii Romaniei", a declarat Crin Antonescu.
"I-am spus domnului presedinte ca daca domnia sa, prin aceasta invitatie laolalta, cautioneaza ceea ce se intampla in Parlament cu grupul independentilor asa-zisi, adica falsificarea vointei electoratului, noi nu putem sa cautionam la randul nostru prin a accepta aceasta situatie, o atare stare de lucru. L-am asigurat pe domnul presedinte ca ii stam la dispozitie oricand pentru a-i face cunoscute punctele noastre de vedere si pentru a dialoga pe aceste teme, fie intr-o intrevedere separata, fie intr-o intrevedere la nivelul partidelor parlamentare plus grupul minoritatilor. Cu oameni care au intrat in Parlament asumand un program, dupa aceea sa falsifice vointa electoratului din scopuri politicianiste, noi nu putem sta in rand si nu putem sta la acelasi rang de demnitate politica", a mai spus Crin Antonescu.
Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat ca formatiunea sa a parasit consultarile initiate de seful statului pe tema revizuirii Constitutiei, considerand ca, prin chemarea grupului independentilor, care nu reprezinta un partid parlamentar, presedintele Basescu nu a respectat invitatia facuta partidelor parlamentare.
Ponta a facut referire la scrisoarea adresata de presedintele Romaniei, Traian Basescu, care a chemat la consultari celelelate "partide si formatiuni politice reprezentate in Parlamentul Romaniei", unde se precizeaza ca "delegatia partidelor" poate fi alcatuita din trei persoane.
"Nu se punea problema ca presedintele sa isi cheme sustinatorii - un partid neinfiintat inca dar creat pana la urma pentru a sprijini presedintele si Guvernul actual, o formatiune parlamentara care nu are nici votul oamenilor si nici recunoasterea juridica, asa cum o cer legile Romaniei. Cred ca presddintele Romaniei trebuie sa fie primul om din aceasta tara care respecta votul oamenilor, legile tarii si structura politica a statului roman", a spus Ponta.
El a aratat ca, in conditiile in care Traian Basescu nu si-a respectat invitatia, asa cum a adresat-o PSD, delegatia social-democrata nu a mai dorit sa participe mai departe la consultari.
Consens pentru modernizarea statului
Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor partidelor si formatiunilor parlamentare, in debutul consultarilor de luni de la Palatul Cotroceni, ca obiectivul sau este realizarea unui consens in privinta modernizarii statului.
El a explicat ca a lansat invitatia pentru consultari asa de taziu dupa alegerile prezidentiale deoarece a considerat ca cel mai bun lucru este sa lase sa se termine alegerile interne din partide.
Presedintele a subliniat ca doreste crearea unui tip de dialog care sa vizeze interesul national si nu de partid si nici macar de guvernare. Seful statului a subliniat ca obiectivul sau este realizarea unui consens privind modernizarea statului, ceea ce ar putea constitui un al treilea obiectiv de importanta strategica, dupa aderarea la UE si NATO.
Aceasta implica, intre altele, luarea in considerare a referendumului din noiembrie 2009, care exprima optiunea pentru Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari, potrivit presedintelui Basescu.
"As dori sa discutam impreuna in ce consta modernizarea statului, dincolo de modificarea Constitutiei", a spus Basescu.
De asemenea, Traian Basescu a precizat ca nu este adeptul revizuirii Constitutiie in limita celor doua intrebari de la referndum. El a precizat ca acestea nu sunt decat motivul pentru realizarea unui proces de revizuire adaptat nevoilor.