- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Foto: Paul Chirila
"Ne-am insusit din punct de vedere parlamentar toate criticile pe care sindicatele le-au facut fata de propunerile presedintelui Traian Basescu si ale Guvernului, si anume taierea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, a ajutoarelor de somaj cu 15% si celelalte. Suntem de acord sa sustinem, din punct de vedere politic si parlamentar, revendicarile sindicatelor pe care le consideram indreptatite si corecte. In momentul in care Guvernul va veni cu proiectul de lege care include aceste masuri, vom depune o motiune de cenzura, avand exact revendicarile sindicatelor, alaturi de celelalte puncte specifice noua ca partid social-democrat. Continutul principal al motiunii de cenzura va fi pe ceea ce sindicatele au revendicat in discutiile cu Guvernul", a declarat Ponta.
Presedintele PSD a precizat ca a stabilit si o coordonare a calendarului parlamentar cu cel al protestelor sindicale si al actiunilor de strada.
"Acest calendar de proteste sa arate presedintelui Traian Basescu ca nu are sprijin nici politic, nici social, pentru masurile propuse. Sunt masurile Traian Basescu. Nu sunt masurile FMI, nu sunt masurile CES, nu sunt masuri economice, nu sunt masurile unor analisti cu capul pe umeri, sunt masurile Traian Basescu. Am stabilit ca in functie de rezultatul motiunii de cenzura - ca aceasta este adoptata sau respinsa - sa ne intalnim in continuare pentru a vedea care sunt actiunile noastre comune in viitor", a mai declarat Ponta.
Presedintele PSD a estimat ca, in eventualitatea in care Guvernul Boc va fi demis, va fi numit tot un guvern sustinut de actuala majoritate guvernamentala, dar macar mai credibil.
"Va fi numit probabil tot de majoritatea actuala, pentru ca responsabilitatea apartine tuturor celor, parlamentarilor, care voteaza guvernul actual. Nu sunt numai PDL, sunt si UDMR si independenti, fosti liberali si social-democrati. Toti au votat acest guvern si toti vor avea posibilitatea sa-si rascumpere in fata alegatorilor onoarea si demnitatea votand motiunea de cenzura. Daca va trece motiunea de cenzura, sigur, tot majoritatea actuala va numi un nou guvern, insa Guvernul Emil Boc prin modul in care a mintit in campania electorala si-a pierdut total orice drept, orice incredere si legitimitate in fata oamenilor. Un nou guvern nu va putea sa fie...poate ca va fi la fel de incompetent ca cel actual, dar in mod sigur va fi un pic mai credibil, cel putin la inceput", a conchis Victor Ponta.
Presedintele CNSLR Fratia, Marius Petcu i-a indemnat, la randul sau, la greva generala si pe salariatii care nu sunt bugetari daca diminuarea salariala cu 25% nu va fi abandonata.
Sindicatele anunta greva generala
"Daca lucrurile nu se vor indrepta intr-o situatie fireasca, anume de a abandona acest proiect de lege care nu face decat sa aduca mari deservicii cetatenilor Romaniei, va trebui sa luam in calcul si alt tip de actiuni care sa continue pana cand lucrurile vor intra pe un fagas normal. Cred ca este nevoie ca actiunea de tip greva sa atinga toate sectoarele de activitate. Eu cred ca e momentul ca toti colegii sa inteleaga ca acest tip de actiune nu este dedicat doar celor care reprezinta sectoare bugetare, pentru ca, in egala masura, sectoarele economice vor fi afectate in perioada urmatoare si cred ca un semnal serios de nemultumire ar trebui sa fie greva generala in toate sectoarele de activitate, inclusiv in cele care produc mari perturbatii in functionarea societatii romanesti", a declarat Marius Petcu.
Petcu a aratat ca in timpul intalnirii s-a stabilit ca toate propunerile sindicale vor face parte din viitoarea motiune de cenzura a PSD.
"De asemenea, am luat act de pozitia exprimata de FMI, care vine in intampiunarea dorintei noastre de a nu aplica in mod brutal diminuarea salariilor cu 25%, ci de a gasi o forma prin care fondul de salarii sa fie scazut, dar nu la acest nivel si ca pana la urma ar trebui sa abordam forma de solidaritate care sa insemne o impozitare diferentiata. Este momentul ca cei care au avut beneficii mai mari in perioada trecuta sa contribuie mai mult la depasirea starii de criza", a adaugat Marius Petcu.
El a atras atentia ca va raspunde favorabil oricarui partid care incearca sa dea sindicatelor o mana de ajutor, "pentru ca este evident ca astazi resursele sindicale nu sunt suficiente pentru a putea opri acest act normativ".