Antena Căutare

Rasplata sau omisiune? Angajatii din „servicii“ raman in continuare beneficiari de pensii speciale

Aseara, tarziu, guvernul s-a intrunit in sedinta pentru a adopta pachetul de masuri de austeritate si „relansare economica”. El consta doar in taieri de pensii si salarii sau in cresterea fiscalitatii pentru angajatorii privati si salariatii acestora. In alte state din Uniunea Europeana au fost taiate drastic cheltuielile publice, au fost inghetate salariile, dar in niciun caz nu au fost modificate veniturile pensionarilor.

Dezastrul in care se afla Romania poate fi atenuat doar daca vor fi reduse pensiile romanilor. In special acelea stabilite pe baza unor legi aparte care vizeaza domenii sensibile - apararea nationala, justitia ori siguranta nationala. Este singura solutie pe care a gasit-o Cabinetul Boc.

Ca atare, dupa ce a regizat un spectacol pe cinste vizavi de negocierile cu sindicatele si patronatele, guvernul a trecut la treaba. De data aceasta nu vom insista foarte mult pe cuantumul scaderilor de pensii si al recalcularii acestora, ci pe legalitatea masurilor.

Un drept calcat in picioare

Pensia este un drept castigat, iar acesta nu poate fi facut zob in niciun fel, cu atat mai putin retroactiv. Iata un pasaj din Legea 164/2001 care reglementeaza pensiile militare de stat: „Art. 7, alin. 1 - Drepturile de pensii sunt imprescriptibile si nu pot fi cedate total sau partial".

Formularea este absolut clara, nu mai este nevoie de nicio precizare. Totusi, sa mai amintim declaratia actualului ministru al Muncii, Mihai Seitan, facuta in octombrie 2009, pe vremea cand era consilierul premierului, pe problematica sociala: „Legea (vizand recalcularea pen¬siilor - n.r.) se aplica din momentul in care apare. Din momentul ala le micsorez pensiile, in viitor, nu in urma. In urma nu le iau banii, ei au castigat acei bani, raman cu ei". Oare ce s-a intamplat intre timp cu inaltul demnitar?


Tot articolul, in Financiarul

Politica si afacerile: Silviu Prigoana a demisionat din PDL, dar ramane deputat... Reduceri bugetare: Minus 50% din cota de benzina si taieri de minute la telefoanele personalului Camerei...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x