Partidele coalitiei de guvernare se mai bucura de doar 25% din sustinerea publicului, in timp ce alianta partidelor de opozitie are o cota de 60%.
Totusi, Emil Boc este creditat de multi analisti politici cu o sansa buna de a pastra puterea, chiar daca ar pierde alegerile din 2012, acesta putand profita de pe urma legaturilor stranse cu Traian Basescu si a legaturilor slabe dintre partidele de opzitie.
Cresterea deficitului bugetar pana in iunie la 2,1% din PIB pune insa sub semnul intrebarii atingerea tintei pentru finalul anului, de 4,4% din PIB, in special pentru ca indicatorul urca, de regula, mult mai rapid spre finalul anului.
Astfel, FMI ar putea insista pentru o noua runda de masuri de austeritate inainte de alegerile locale din vara anului viitor si de alegerile generale din noiembrie 2012.
Pe langa cresterea deficitului, cresterea economica s-a redus la 1,4% in trimestrul al doilea fata de 1,7% in primele trei luni.
Planurile Guvernului de a atrage venituri suplimentare prin vanzarea actiunilor detinute de stat la diverse companii s-au lovit in iulie de esecul ofertei OMV Petrom, care viza transferul pe bursa a aproape 10% din companie.
Analistii consdera ca este putin probabil ca planurile guvernului sa atraga fonduri suplimentare din privatizari sa functioneze conform prognozelor, iar statul roman are tot mai multa nevoie de bani.
Deficitul bugetar ar putea atinge 5% din PIB, considera analistul Daniel Hewitt de la Barclays Capital. Acesta a afirmat ca vede riscuri fata de propria prognoza de crestere economica pentru Romania, de 1% in acest an.
Sursa: Antena3
Foto: Intactimages
Vezi cat cheltuie deputatii cu plata salariatilor din teritoriu!... Ioan Botis, candidatul PDL la Primaria Bistrita...