Antena Căutare

Roberta Anastase: "Sunt supusa unei presiuni inacceptabile. PSD vrea sa politizeze CCR"

PSD incearca sa politizeze Curtea Constitutionala si prin inducerea unei presiuni "inacceptabile" asupra presedintelui Camerei Deputatilor, a declarat azi detinatoare acestei functii, democrat-liberala Roberta Anastase, vizata de actiunea de sanctionare anuntata de catre social-democrati

Referindu-se la refuzul sau de a semna validarea lui Valer Dorneanu ca judecator al Curtii Constitutonale si la tentativa sa de excludere temporara din functie, Anastase a invocat in apararea sa legislatia si precedentele existente pentru a sustine valabilitatea legerii unui judecator prin votul majoritatatii deputatilor existenti, nu a celor prezenti la sedinta de vot respectiva.

Anastase a amintit ca in debutul sedintei in care s-a dat votul asupra candidatilor pentru Curtea Constitutionala a precizat ca potrivit articolului 5 din legea 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale numirea judecatorilor la Curtea Constitutionala se face cu majoritatea deputatilor, la propunerea Biroului Permanent si pe baza recomandarii Comisiei juridice.

"La momentul in care am facut aceasta precizare nu a existat nicio contestare venita din partea deptutatilor si a grupurilor", a aratat presedintele Camerei care a trecut in revista si modul in care au fost alesi pana in prezenz judecatorii Curtii de catre Camera Deputatilor.

Concluzia a fost una singura: de la constituirea Curtii si pana in prezent numirile judecatorilor la CCR din partea fiecarei Camere a Parlamentului s-a facut cu votul majoritatii membrilor din fiecare Camera, iar atunci cand nu s-a intrunit aceasta stare de lucruri din primul tur s-a organizat o noua sesiune de vot, cazul sedintelor Camerei Deputatilor din 30 iunie 1998, din 11 mai 2004 si sedinta Senatului din 7 iulie 1998.

Articolul continuă după reclamă

"Un argument in plus ca numirea de Camera Deputatilor a unui judecator al Curtii se face cu votul majoritatii deputatilor este si articolul 142, aliniatul 5 din Constitutie, potrivit caruia Curtea Constitutionala se innoieste cu o treime din judecatorii sai din trei in trei ani in conditiile prevazute de legea organica, lege care nu a fost atacata la CCR la articolul care se refera la modalitatea de alegere, fiind in vigoare. In plus, exista o hotarare a Curtii care spune cu legile prevaleaza in fata hotararilor Parlamentului", a explicat Anastase.

Presedintele Camerei a calificat gestul presedintelui PSD Victor Ponta de a anunta declansarea procedurii de suspendare a Robertei Anastase de la lucarile Camerei drept "o presiune inacceptabila" si o incercare de politizare a Curtii Constitutionale.

"Ca o concluzie, asistam la incercarea PSD de a politiza Curtea Constitutionala si de a face o presiune inacceptabila asupra presedintelui Camerei Deputatilor. Ca presedinte al Camerei vreau sa va spun ca nu accept o astfel de presiune, si nu numai ca nu o accept, dar in continuare ma voi bate, in ciudat tuturor acestor presiuni, ca legislatia in vigoare sa fie respectata", a conchis presedintele Camerei Deputatilor.

Berceanu recunoaste ca Basescu s-a referit si la el ca unul dintre ministrii mincinosi... PSD a depus motiunea de cenzura "Opriti genocidul social". Citeste textul!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x