- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, susţine că acţiunile Federaţiei Ruse continuă să fie agresive, dar militarii sunt pregătiţi pentru orice fel de provocare, asigurând securitatea în flancul estic al NATO, dar şi în regiunea Mării Negre. Până în luna decembrie, misiunile de poliţie aeriană sunt desfăşurate împreună cu militari canadieni.
Mihai Fifor a vorbit, vineri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, despre semnalul puternic pe care îl dă NATO chiar de pe baza de la Mihail Kogălniceanu, precizând că, deşi acţiunile Federaţiei Ruse continuă să fie agresive, militarii sunt pregătiţi pentru orice fel de provocare, informează Agerpres.
"Aş vrea să salut prezenţa astăzi la Mihail Kogălniceanu a omologului meu canadian. Vorbea Excelenţa Sa despre un semnal puternic pe care Alianţa Nord-Atlantică îl dă chiar de aici, de pe baza de la Mihail Kogălniceanu. Este un parteneriat foarte puternic, cel pe care îl avem cu Canada. Nu este prima dată când militarii canadieni se află la baza de la Mihail Kogălniceanu şi împreună, până în decembrie, vom asigura maisiunile de poliţie aeriană astfel încât să dăm un semnal puternic asupra faptului că, deşi acţiunile Federaţiei Ruse continuă să fie agresive, desigur în opinia noastră şi nu numai, noi suntem pregătiţi pentru orice fel de provocare şi ca alianţă nu facem altceva decât să asigurăm flancul estic al alianţei şi să asigurăm totodată această regiune destul de complicată, cea a Mării Negre", a declarat ministrul Apărării, potrivit sursei citate.
El a mai spus că, în perioada în care va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România va da un semnal puternic de întărire a relaţiei transatlantice.
"Guvernul României este determinat să continue să arate că România este un partener de nădejde în cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi al Parteneriatului Strategic pe care îl avem cu Alianţa Nord-Atlantică. Pe perioada preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene pe care o să o preluăm în luna ianuarie un semnal puternic pe care guvernul României îl va da va fi acela de întărire a relaţiei transatlantice pentru că noi credem cu tărie în faptul că nu putem discuta despre o apărare europeană fără parteneriatul transatlantic şi fără strângerea acestei legături transatlantice. Prin urmare, nu cred că putem discuta de o temere, ne facem datoria aici, postura aceasta de descurajare şi de apărare o asigurăm împreună cu aliaţii noştri. Vreau să vă spun că Armata României este pregătită în orice moment să îşi facă datoria”, a mai spus Fifor.
Ministrul Apărării s-a referit şi la incidentul din urmă cu câteva zile, când un avion american a fost interceptat în spaţiul aerian internaţional, deasupra Mării Negre, de un avion rusesc.
"Astfel de incidente din păcate sunt relativ frecvente, nu mă refer la genul acesta de interceptări, lucrul acesta nu s-a mai întâmplat într-adevăr şi a fost o atitudine cel puţin bizară din partea Federaţiei Ruse. A fost o provocare evidentă şi noi credem că astfel de acţiuni nu îşi au locul în astfel de situaţii, pentru că sunt provocări care pot avea urmări neplăcute. Se pot întâmpla accidente şi nimeni nu îşi doreşte un astfel de lucru", a explicat Mihai Fifor.
El a mai spus că au mai fost cazuri de avioane ale Federaţiei Ruse care s-au apropiat de spaţiul NATO, dar nu au intrat în acesta.
"Noi credem că există destul spaţiu pentru a putea să ne desfăşurăm misiunile. Am arătat-o în repetate rânduri că suntem pregătiţi pentru aceste misiuni împreună cu aliaţii noştri. Ştim cu toţii că au mai fost astfel de raportări şi din partea colegilor canadieni, cu aeronave ale Federaţiei Ruse care s-au apropiat de spaţiul aerian NATO. Repet şi de data aceasta, nu au intrat în spaţiul aerian NATO, dar tocmai acesta este rolul misiunii de poliţie aeriană, acela de a preveni astfel de lucruri şi tocmai de aceea suntem pregătiţi şi efectuăm aceste misiuni", a explicat Fifor.
Întrebat câte asemenea incidente au avut loc până în prezent, ministrul Apărării a răspuns: "Nu aş putea să dau un număr exact al acestor incidente. Aeronavele noastre se ridică ori de câte ori este nevoie şi îndeplinesc misiunile de poliţie aeriană. Repet, acesta este rolul, de aceea suntem aici cu partenerii noştri".