Antena Căutare

Şedinţe comune ale Camerelor Parlamentului pentru angajarea răspunderii Guvernului pe Legea bugetului pentru 2020 şi alte două proiecte legislative

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, luni, în şedinţe comune, pentru ca Guvernul să-şi angajeze răspunderea pe Legea bugetului de stat pentru 2020, pe Legea asigurărilor sociale şi pe legea care corectează prevederile OUG 114/2018.

Asumarea răspunderii pentru cele trei acte normative se face separat, în trei şedinţe diferite, dintre care prima este programată la ora 16.00.

Anterior, Guvernul se reuneşte în şedinţă pentru discutarea amendamentelor pe care parlamentarii le-au depus la cele trei legi, în special la Legea bugetului.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că a luat decizia angajării răspunderii pentru 3 proiecte de lege: legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi legea de corectare a OUG 114.
Orban doreşte ca Legea bugetului să fie adoptată până la finalul anului, apreciind că aşa este normal.

”E o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru a avea bugetul pe 2020 până la 31 decembrie”, a spus Orban.

Articolul continuă după reclamă

Premierul a spus că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să se finalizeze bugetul de stat şi cel al asigurărilor de stat în termenul stabilit.

PSD a transmis, joi seară, că decizia asumării răspunderii pe Legea bugetului de stat pentru 2020 este cea mai nedemocratică decizie a unui guvern după 1989 şi susţin că ”PNL-iştii vor să adopte pe furiş bugetul ca să nu dea explicaţii despre cifrele umflate”.

Social-democraţii au anunţat că depun mai multe amendamente:

1. Creşterea pensiei minime, pe care PNL vrea să o îngheţe în 2020.

2. Creşterea salariilor din Învăţământ, conform prevederilor legale pe care PNL vrea să le abroge.

3. Asigurarea pragurilor minime de finanţare pentru comunităţile locale, pe care PNL vrea să le desfiinţeze, condamnând jumătate din populaţie la subfinanţare.

4. Asigurarea finanţării spitalelor, pe care PNL vrea să o taie cu aproape 40%.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Sursa : news.ro

Guvernul se reuneşte în şedinţă pentru a discuta amendamentele depuse la legile pe care-şi va asuma răspunderea... Şedinţă a CEX al PSD, pentru discuţii despre eventuala sesizare a CCR pe legea bugetului...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 20 noiembrie 2024. Melania și Laurențiu au ajuns la suma de 500 de lei Miercuri, 20.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x