- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Moderatii maghiari
Bela Marko ramane cel mai important politician UDMR. El a condus partidul din 1993 si a indreptat eforturile UDMR spre conlucrarea cu partidele politice si nu impotriva lor. Ca urmare, el si-a condus partidul pe calea unei cooperari mai stranse cu partidele politice romanesti, efectiv definind rolul UDMR ca un partid "dealmaker" de centru, rasturnand coalitiile majoritare cand spre stanga, cand spre dreapta.
In timp, aceasta strategie a dat roade prin crearea scolilor separate in limba maghiara, restituirea proprietatilor religioase ale maghiarilor si folosirea limbilor nationale altele decat romana in instante si alte locuri oficiale de munca. El a refuzat sa intre in dialog cu Uniunea Civica Maghiara - UCM, o factiune radicala din UDMR. El si cei din jurul lui si-au aratat in mod repetat ingrijorarea ca prin proprii candidati impotriva UDMR, UCM risca sa divida voturile etnicilor maghiari. Aceasta ar putea face mai dificil pentru orice partid etnic maghiar sa indeplineasca cele cinci procente necesare pentru a intra in Parlament. Grupul lui Marko din UDMR a luat in mod repetat masuri pentru ca UCM sa nu candideze ca partid, cum ar fi contestarea cu succes a validarii unei petitii pe care UCM o circula pentru a candida la alegerile din iunie 2004. UDMR a contestat faptul ca peste 40.000 de semnaturi ale petitiei UCM nu erau valide.
Curtea Constitionala a decis in favoarea UDMR. Relatiile personale dintre Marko si Tariceanu sunt bune, conform contactelor ambasadei. Aceasta este in ciuda faptului ca, asa cum se intampla cu multi in UDMR, Marko este cunoscut ca preferand sa lucreze cu guvernele conduse de PSD. Dupa victoria surprinzatoare a lui Basescu din 2004, "informatorii UDMR ne-au spus ca Marko nu a avut alta optiune decat sa intre in negocieri cu PNL-PD. Aceasta se potriveste perfect cu filozofia lui ca partidul poate avea succes mai mare prin modificari progresive si prin cooperare cu ambele blocuri politice".
Laszlo Borbely este unul dintre cei trei puternici moderati de culise din UDMR, grup in mod curent numit "Cei Trei Neptun". Impreuna cu Gyorgy Frunda si Gyorgy Tokay, el a avut o intalnire secreta la Neptun in 1993 cu liderii PSDR, actualul PSD. La acea intalnire, el a negociat primul dialog de cooperare dintre UDMR si principalul partid politic. Liderii din miscarea radicala arata in mod frecvent catre aceasta cooperare initiala cu PSD ca o forma de tradare. Borbely este cunoscut pentru afinitatile sale cu liderii PSD si pentru aptitudinile sale organizationale si de negociator. El a fost arhitectul etnic maghiar cheie al protocolului de cooperare dintre UDMR si PSD, semnat anual intre 2000 si 2004, cat timp PSD a fost la putere. Borbely era vadit dezamagit de victoria lui Basescu din noiembrie 2004. "El nu a ezitat sa informeze oficialii ambasadei in ziua urmatoare victoriei lui Basescu ca UDMR va continua cooperarea cu PSD, desi cateva saptamani mai tarziu UDMR a intrat in coalitia condusa de Alianta Liberal-Democrata".
Gyorgy Frunda este considerat "cel mai european" dintre liderii UDMR. Este charismatic si multi dintre membrii UDMR il caracterizeaza ca fiind cel mai bun vorbitor al partidului. Scopul sau principal declarat a fost "sa asigure dreputri vest-europene pentru etnicii maghiari si alte minoritati". Experienta sa ca avocat pentru drepturile omului a ajutat de asemenea UDMR in cateva ocazii. Frunda sustine politica "pasilor marunti" a lui Bela Marko. In cadrul UDMR el este presedintele Consiliului Reprezentantilor, asa-numitul "mini parlament" care stabileste politica in cadrul miscarii.
Senator, liderul grupului UDMR din Senat, Attila Verestoy reprezinta un caz rar de politician UDMR care a devenit afacerist multimillionar. El are doctoratul in chimie si a fost cercetator de profesie in timpul regimului comunist. Si-a facut averea din cherestea si alimentatie dupa caderea comunismului. Din 2003, sotia si fiul sau au girja de afacerile lui. "Verestoy a avut afaceri stranse la inceputul anilor '90 cu reprezentantii PUNR, un partid antimaghiar. El are de asemenea legaturi stranse cu lideri PSD, fiind unul dintre arhitectii semnarii protocolului de cooperare cu PSD intre 2000 si 2004. "Din cauza influentei sale economice, Verestoy este unul dintre cei mai puternici membri UDMR. La rubrica baroni regionali, din raportul "Cine detine de fapt Romania?", Attila Verestoy este mentionat ca fiind implicat in mai multe scandaluri. In 2005, el si Eugen Nicolaescu au fost implicati intr-o afacere de 7 milioane de dolari cu Ministerul Sanatatii cu Hungastro, o firma de servicii la care Verestoy a fost pana de curand principalul actionar. In mai 2007, el a fost implicat intr-o posibila schema de informatii din interior la Bursa de Marfuri.
citeste articolul complet pe Jurnalul
foto: huncro.hr