Declaratiile fostului sef al MAE
* in decembrie 2009 am preluat un MAE fragilizat de schimbarea frecventa a ministrilor
* las in urma un minister cu un bilant de succes
* multumesc tuturor colegilor din MAE
* am mostenit o relatie tensionata cu Italia, din cauza relatiilor pe piata muncii
* Germania a devenit indiscutabil unul dintre cei mai apropiati parteneri ai Romaniei in UE. Alaturi de Italia, Germania este acum cel mai cald partener al Romaniei in UE.
* Dupa un moment tensionat in 2010, legat de niste evenimente infractionale, am readus relatia cu Franta in logica lor fireasca. Las in urma o relatie senina, de autentica fraternitate.
* singurul esec care mi s-a imputat, cu o insistenta cu nimic justificata, a fost aderarea la Schengen. O problematica ce a tinut de Consiliul Afaceri Interne si nu de cel Afaceri Generale.
* Am preluat MAE cand la Chisinau nu aveam ambasador si se expulzau diplomati romani. Astazi avem consulate la Balti si Cahul.
* Am o satisfactie personala majora referitoare la finalizarea parteneriatului strategic cu Turcia.
* Relatia cu SUA a ajuns la un nivel fara precedent, pe care l-am simtit la fiecare intalnire cu Secretarul de Stat Clinton.
* Ca fost ambasador in trei randuri stiu ca pentru romanii din diaspora cel mai important e sa aiba servicii consulare cat mai aproape de ei. Acum vom avea rezultatele de la recensamant si vom vedea ca sunt milioane de compatrioti. In mandatul niciunui ministru nu au fost deschise atat de multe consulate.
* As spune ca am promovat si voi continua sa o fac legea votului prin corespondenta. Este singura modalitate civilizata prin care intreaga comunitate romaneasca va putea ramane si decide impreuna ce e mai bine pentru Romania.
*Cred ca mi-am facut datoria, impreuna cu intreg corpul diplomatic, cu tenacitate, cu seriozitate, incercand sa reparam relatii avariate si incercand sa ne impunem vocea in UE si alte organizatii.
Intrebat daca va pleca ambasador intr-o ambasada, Teodor Baconschi a avut un atac dur la adresa partidelor politice si a modului in care este construita elita politica din Romania, clientelar:
* Eu am facut pasul in politica romaneasca constatand ca dupa 20 de ani s-a creat in toate partidele un establishment pe care Romania evoluata il cam respinge.
* Voi incerca, pe linie politica, sa vin cu toate initiativele necesare pentru ca elita politica a Romaniei sa se transforme gradual, sa absoarba resurse umane de veritabila si certificate international daca se poate ca si competenta si sa revenim la o cultura a bunului comun, adica a politicii care se face in slujba cetatii.
* Nu cred ca partidele politice au doar vocatia de a fi organizatii de fabricat bani, de acumulat averi si de distribuit resurse in mod clientelar. Cred ca in calitatea noastra de stat european va trebui sa asiguram buna guvernare de a coopta in viata politica a celor mai buni dintre romani.
Despre intalnirea cu presedintele Traian Basescu:
Convenisem aceasta intalnire cu domnul presedinte, ea a avut loc, a fost indelungata, calduroasa, m-a incarcat cu energie pozitiva. Pot sa va spun, fara sa intru in detalii, ca am abordat impreuna chestiuni legate de viitorul Romaniei, al politicii romanesti, adica subiecte mai importante decat soarta mea. Nu, nu mi-a reprosat absolut nimic.
Referitor la postarea pe blog
* E bine ca om sa-ti recunosti greselile. Dar acumce am facut? Am folosit un epitet mai tare pentru o categorie de concetateni care a devstat magazinele de telefoane mobile sau florarii sau proprietati publice in centru.
* Mi s-a atribuit intentia de a pune acel epitet pe seama tuturor manifestantilor. Nici pomeneala. Am toata compasiunea, empatia, simaptia, pentru acei romani care au ajuns in situatia de a nu se descurca de pe o zi pe alta. Ei trebuie ajutati.
*Vad ca subiectul asta ocupa inutil tot spatiul. Hai sa spunem ca acea postare a fost o greseala. Am platit pentru ea. Sunt in situatia de a-mi scurta mandatul firesc. A fost si un atac informatic pe blogul meu. Blocat, nu stiu, de trafic, in orice caz, nu stiu.
Referitor la modul in care a fost demis si la faptul ca este sau nu un tap ispasitor al executivului:
* N-as vrea sa ma lansez in comentarii de acest tip, nu ma victimizez in niciun fel. Am spus-o si o repet, decizia ii apartine premierului, o respect pe linia executivului. E adevarat insa ca asteptarile pietei nu se refereau la politica externa, ci la subiecte si insatisfactii de natura economica, sociala, pe care chiar daca as fi vrut nu le-as fi putut rezolva din aceasta pozitie.
Emil Boc a anuntat, luni, demiterea ministrului de Externe Teodor Baconschi, la sedinta extraordinara a Parlamentului.
Motivul demiterii lui Baconschi este declaratia jignitoare pe care ministrul a facut-o la adresa protestatarilor. Intr-o postare pe blogul personal, demnitarul a comparat protestatarii cu o "mahala violenta si inepta". Teodor Baconschi se afla luni la Bruxelles, unde participa la reuniunea Consiliului de Afaceri Externe.
foto: Intact Images