Decizia a fost luata cu 7 voturi "pentru" si doua "impotriva". Legea urmeaza sa fie trimisa presedintelui Traian Basescu pentru promulgare.
Legea Educatiei a ajuns pentru prima data la Curtea Constitutionala pe 3 noiembrie 2010. Magistratii au dat atunci castig de cauza Senatului, stabilind ca procedura de asumare a raspunderii Guvernului este neconstitutionala.
Trei saptamani mai tarziu, Legea Educatiei s-a intors la Curte, la solicitarea Guvernului. De aceasta data, Puterea a iesit invingatoare. Astfel, plenul Curtii, cu majoritate de voturi, a constatat ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si Parlament.
Asta pentru ca Parlamentul a refuzat sa dezbata motiunea de cenzura depusa de Opozitia parlamentara, dezbatere care, odata declansata, tinand seama de prevederile Constitutiei, nu poate fi oprita.
Pe data de 14 decembrie 2010, Legea educatiei a fost considerata adoptata, anuntul fiind facut in plenul Camerelor reunite, intr-o sedinta condusa de Roberta Anastase si de Alexandru Peres, ambii reprezentanti ai PDL.
Imediat, actul normativ a fost contestat la Curtea Constitutionala de presedintele Senatului, Mircea Geoana, dar si de 108 deputati din Opozitie.
Judecatorii Curtii Constitutionale ar fi trebuit sa se pronunte pentru a treia oara asupra Legii educatiei pe 28 decembrie, insa au amanat dezbaterile pentru inceputul acestui an.
Basescu: Universitatile de stat au fost transformate in fabrici de diplome... PSD: Decizia CCR pe Legea educatiei consfinteste segregarea invatamantului...