- Liga Națiunilor: România vs. Kosovo se vede vineri, 15 noiembrie, de la 21:45, pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
"Cuvantul cheie in ducerea la bun sfarsit a acestui demers este cooperarea. (...) Cooperarea defineste si abordarea Romaniei fata de vecinatate, care este o prioritate a politicii sale externe. Interesul primordial al Romaniei in propria regiune consta in stimularea dezvoltarii unor societati democratice, prospere si stabile, capabile sa gestioneze in mod eficient provocarile actuale. Astfel de societati nu se pot dezvolta in mod autarhic, ci numai prin cooperare cu partenerii externi, in special cu statele vecine", a declarat sedul statului.
Presedintele a mai spus ca una din preocuparile principale ale UE ar trebui sa fie slaba guvernanta si conflictele inghetate pe care tarile care nu sunt membre si care sunt inca nestabilizate din mai multe puncte de vedere. Aceste probleme ar putea reprezenta o adevarate amenintare la stabilitatea europeana, in opinia sefului statului.
"Proximitatea noastra este complexa si eclectica: ne invecinam atat cu state membre, cat si cu zone inca incomplet stabilizate, care ridica numeroase provocari legate de slaba guvernanta, identitati nationale fragile si, mai ales, conflicte inghetate - o reala amenintare la adresa stabilitatii europene. Solutionarea acestor conflicte este esentiala pentru integritatea si stabilitatea tarilor afectate si trebuie sa reprezinte o preocupare imediata a Uniunii Europene", a mentionat Basescu.
Seful statului a mai evidentiat faptul ca Romania va sustine in continuare includerea Republicii Moldova in spatiul UE si extinderea Uniunii in vecinatatea sudica si estica. Basescu apreciaza ca urmatorul val de extindere ar mai trebui sa vizeze restul tarilor europene sudice, si anume Albania, statele din Balcanii de Vest siTurcia.
"Din punct de vedere al integrarii europene, includerea Republicii Moldova in grupul tarilor situate in Balcanii de Vest este o necesitate. Dimensiunile sale reduse ii permit sa avanseze mai rapid pe drumul integrarii, apropiindu-se, mai degraba de statele din Balcanii de Vest, decat de cele estice. Afinitatile Romaniei fata de Republica Moldova nu constituie un secret. Suntem o singura natiune, cu o istorie comuna pana in 1940, care traieste in doua tari, vorbeste aceeasi limba si isi extrage seva din aceeasi cultura", a spus presedintele Romaniei.
Traian Basescu a adaugat ca o Romanie consolidata economic dupa depasirea crizei poate fi "un pilon major" al intereselor Uniunii Europene in regiune si, in acelasi timp, Romania poate fi catalizatorul proceselor de integrare europeana a tarilor din Balcanii de Vest si a Republicii Moldova.
Dezbaterile din cadrul dineului de duminica au fost axate pe globalizare si au la baza mesajul directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn. La final, a fost analizat un subiect favorit la presedintelui Basescu - politica internationala in regiunea Marii Negre, felul in care se intersecteaza in zona interesele Statelor Unite, Europei si Rusiei.
Foto: Intactimages