Antena Căutare

Transparency International: Romania, prima la coruptie in Europa!

Doar trei romani dintr-o suta mai au incredere in guvernanti cu privire la ca­pa­citatea lor de a lupta impotriva coruptiei. Comparativ cu situatia inregistrata in celelalte state membre UE, romanii sunt europenii cu cea mai scazuta incredere in guvern, urmati de letoni (5%) si sloveni (7%). Datele sunt cuprinse in Barometrul Global al Coruptiei, lansat ieri de Trans­parency International Romania.

Si tot din acest raport reiese ca, in pe­rioada 2008-2010, nivelul coruptiei a cres­cut in Romania. De aceasta situatie sunt convinsi peste 87% din romani. In acelasi timp, 11% cred ca nivelul coruptiei a ramas neschimbat si doar doi romani dintr-o suta spun ca a scazut fata de acum trei ani. Cele mai corupte sunt considerate, in continuare, partidele si Parlamentul.

Pe o scara de la 0 (cel mai putin corupt) la 5 (cel mai corupt) acestea primesc cate 4,5 puncte, fiecare. Pe locul 3 se afla justitia, cu 4 puncte.

Romania se afla pe ultimul loc in UE, alaturi de Portugalia (83%), Ungaria (76%) si Grecia (75%). La nivelul Uniunii, procentul celor care percep o crestere a nivelului coruptiei este de 73%.

In clasamentul general, din cele 86 de tari analizate, Romania se afla de asemenea „in top", printre statele unde cetatenii apreciaza ca, in ultimii trei ani, coruptia a crescut. Alaturi de tara noastra se mai regasesc Senegal (88%), Venezuela (86%) si Liban (82%).

Masurile luate de Cabinetul Boc sunt ineficiente

Intrebati, in context, cum apreciaza eforturile echipei guvernamentale din momentul actual in lupta impotriva coruptiei, 83% din romani au raspuns ca ma­surile luate de Cabinetul Boc sunt inefi­ciente si doar 7% cred ca masurile anti­co­ruptie sunt eficiente. In anul 2008, pro­cen­tul scepticilor era de 59%, in timp ce 14% considerau ca lupta impotriva corup­tiei este eficienta.

Tot articolul, in Financiarul

Internele pun la cale Codul Administrativ... Elena Udrea: "Avem o batalie de dus cu televizorul. Pe noi nu PSD si PNL ne incurca!"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x