- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Premierul Mihai Tudose a anunţat, luni seară, la finalul şedinţei Comitetului Executiv (CEx) al PSD, care a durat mai bine de cinci ore, că demisionează din funcţie, pentru că aşa a decis partidul, fiindu-i retras sprijinul politic. Tudose spune că nu va asigura interimatul şi că în acestă seară merge la Guvern pentru a-şi lua lucrurile.
El a mai afirmat că urmează să vorbească cu preşedintele Iohannis. Marţi, la ora 11.00, va avea loc o nouă şedinţă a CEx pentru a nominaliza noua propunere de premier.
"Îmi dau demisia în seara asta sau mâine dimineaţă. Domnul vicepreşedinte Stănescu preia programul", a anunţat premierul Mihai Tudose, la finalul şedinţei Comitetului Executiv al PSD, care a durat mai bine de cinci ore şi în care i-a fost retras sprijinul politic.
Știrea inițială
Comitetul Executiv Naţional al PSD a decis, luni seara, retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose, care urmează să demisioneze, potrivit unor surse politice.
După câteva ore de discuţii, membrii CExN au dat un vot în acest sens, rezultatul fiind pentru retragerea sprijinului faţă de Mihai Tudose.
Urmare a acestui vot, Mihai Tudose ar urma să demisioneze din funcţia de prim-ministru. Demisia premierului atrage demisia întregului Cabinet, al doilea Guvern PSD-ALDE într-un an.
Cabinetul Mihai Tudose a fost învestit în 29 iunie 2017, după ce Guvernul Grindeanu a fost demis printr-o moţiune de cenzură promovată şi votată chiar de coaliţia guvernamentală.
După demisia Guvernului, preşedintele Klaus Iohannis urmează să cheme din nou partidele parlamentare la consultări pentru desemnarea unui nou premier, şeful statului nefiind obligat să nominalizeze candidatul unui anumit partid.
Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament, prevede Constituţia.
Legea fundamentală mai prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură.