Cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale se reunesc in sedinta, in aceasta dupa-amiaza, pentru a analiza daca masurile de austeritate convenite de Guvern cu Fondul Monetar International sunt sau nu constitutionale.
Magistratii de la Curtea Constitutionala iau in discutie atat contestatia depusa de Alianta PSD+PC, cat si sesizarile Inaltei Curti de Casatie si Justitie cu privire la proiectele de legi care vizeaza reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor.
Judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au decis, pe 15 iunie, sa trimita Curtii Constitutionale doua sesizari cu privire la proiectele de lege pentru care Emil Boc vrea sa isi asume raspunderea. Magistratii spun ca proiectele de lege restrang exercitarea unor drepturi, cum ar fi cel la salariu.
Cele doua proiecte de lege au fost atacate si de un grup de 37 de senatori, care au depus contestatia la Curtea Constitutionala saptamana trecuta, a doua zi dupa ce a fost respinsa motiunea "Opriti genocidul social!".
Presiunea asupra magistratilor de la CCR este mare, mai ales ca sunt multe voci care spun ca institutia e aservita Puterii, potrivit Antena3. Din cei 9 judecatori, 5 sunt cunoscuti ca favoriti ai presedintelui Traian Basescu.
Judecatori considerati de partea Opozitiei:
- Ion Predescu - fost senator PSD
- Acsinte Gaspar - fost deputat PSD
- Aspazia Cojocaru - propusa de PSD
- Tudorel Toader - propus de PNL
Judecatori considerati fideli Puterii:
- Puskas Valentin Zoltan - fost senator UDMR
- Augustin Zegrean - fost deputat PDL
- Petre Lazaroiu - propus de Traian Basescu
- Iulia Motoc -propusa de PDL
- Mircea Stefan Minea - propus de PDL
Daca magistratii admit contestatia , proiectele de lege vor fi trimise Parlamentului pentru a fi puse in concordanta cu Legea Fundamentala. Daca va fi respinsa contestatia, taierile de venituri vor intra in vigoare imediat dupa ce presedintele Traian Basescu va promulga legile.