Liderii coalitiei s-au reunit la Palatul Victoria, luni dimineata, inaintea sedintei de Guvern in care urma sa fie aprobata Legea salariizarii unitare in sectorul public. La ora 10:00, membrii Executivului urmau sa aprobe proiectul in vederea angajarii raspunderii.
Tot luni, actul normativ urma sa fie transmis Parlamentului. La inceputul saptamanii trecute, premierul Emil Boc anunta ca proiectul Legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului.
"O spunem cu toata sinceritatea si cu toata deschiderea. Aceasta este maxim ce se poate obtine. 670 de lei la salariul minim pe economie in conditiile date", spunea atunci Boc.
La salariul minim de 670 de lei se adauga o crestere salariala de 15% pentru toti bugetarii. Numai ca majorarea se face la valoarea salariilor de dupa taierile din vara. Cu alte cuvinte, bugetarii ar recupera doar 11,25% din salariu.
Premierul Emil Boc a refuzat sa dea o cifra exacta a cresterilor salariale in 2011. Pe de alta parte, ministrul Muncii, Ioan Botis declara ca salariile vor creste cu 43% in urmatorii 4 ani.
Proiectul de lege privind salarizarea in sectorul bugetar pe 2011 stabileste, printre altele, ca salariatii de la stat nu vor mai primi bonusuri pentru activitatea prestata in anul 2010. Sumele respective au fost insa luate in calcul in cresterea salariala de anul viitor.
Guvernul taie si ajutoarele si indemnizatiile acordate la iesirea la pensie sau la trecerea in rezerva, iar tichetele cadou si cele de vacanta au fost eliminate complet din bugetele institutiilor de stat.