"Am luat decizia de a ne angaja răspunderea pentru 3 proiecte de lege: legea bugetului de stat, legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi legea de corectare a OUG 114, care a provocat efecte devastatoare în economia românească", a anunţat Orban, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri.
El a adăugat: "Decizia de angajare a răspunderii este o decizie responsabilă şi indispensabilă pentru atingerea obiectivului pe care îl avem, şi anume de a reuşi pînă în data de 31 decembrie să oferim României şi românilor un buget de stat care să stea în picioare, să se bazeze pe realităţile economice şi să ofere posibilitatea fiecărui român, fiecărei firme, fiecărei autorităţi locale să ştie la ce să se aştepte pentru anul 2020 din partea legii bugetului de stat".
Premierul a spus că este foarte dificil ca printr-o dezbatere normală în Parlament să se finalizeze bugetul de stat şi cel al asigurărilor de stat în termenul stabilit.
Angajarea răspunderii va permite parlamentarilor şi grupurilor parlamentare să prezinte amendamente, a adăugat Orban, atenţionându-i pe miniştrii să le analizeze şi să le ia în calcul pe cele cu efecte benefice.
"Ne aflăm într-o situaţie critică, după trei ani de harababură legislativă, fiscală, după trei ani în care au fost făcute praf toate sistemele publice, după trei ani în care bugetul a ajuns într-un dezechilibru grav, trebuie să dăm acest semnal către societatea românească, către toţi partenerii externi, către mediul de afaceri, către potenţialii investitori, că Guvernul nostru este un guvern hotărât să-şi angajeze răspunderea pentru corectarea tuturor dezechilibrelor economice provocate de politicile iresponsabile ale vechii guvernări şi că are capacitatea să pună în practică acest obiectiv şi că are capacitatea, printr-o politică graduală, să corecteze toate dezechilibrele din economie, să refacă funcţionarea marilor sisteme publice, sistemul de sănătate, de educaţie, de asigurare a ordinii publice, sistemul de justiţie şi mai ales că are capacitatea să relanseze marile proiecte de investiţii care au fost blocate în ultimii ani", a afirmat Ludovic Orban.
El a explicat că OUG 114 se află în dezbaterea Camerei Deputaţilor, iar posibilitatea corectării efectelor negative prin dezbatere "este egală cu zero".
"Dacă noi Guvernul nu ne angajăm răspunderea să corectăm această ordonanţă de urgenţă există riscul să rămână în vigoare foarte multe prevederi nocive. Mai mult decât atât, există riscul să se adauge şi alte prevederi nocive care să accentueze dezechilibrele", a susţinut el.
Orban a afirmat că în ultima perioadă s-a pornit "o sarabandă de proiecte de lege fără nicio fundamentare economică", care creează cheltuieli suplimentare şi reduc veniturile publice.
El a spus că proiectul de lege privind dublarea alocaţiilor şi cel privind reducerea TVA au impact bugetar negativ de peste 18 miliarde, ceea ce ar însemna că, dacă ar intra în vigoare, ar duce deficitul bugetar de la 3,6% la 5,7%.
"Nu putem accepta să aruncăm în aer România doar pentru că nişte politicieni continuă campania populistă. (...) Să ştie foarte clar cei care astăzi iau decizii că Guvernul nu acceptă populismele PSD şi Guvernul nu va accepta să facă praf bugetul României numai pentru intenţia de răzbunare a unor politicieni care şi-au bătut joc de România în ultimii ani", a conchis Orban.
Sursa : news.ro
Preşedintele ICCJ, despre abrogarea pensiilor de serviciu: Susţinerea publică nu trebuie obţinută prin mijloace populist... Bădulescu: Am fost chemat joi la DIICOT în legătură cu dosarul evenimentelor din 10 august. Voi aduce noi lămuriri...