"Daca vor fi acceptate, noi vom vota acest buget. Sunt aproape identice cu ceea ce a propus Consiliul Investitorilor Straini, oamenii de afaceri romani si chiar ce a promis premierul Emil Boc in primavara", a spus Ponta.
Cele zece masuri sunt impartite in doua capitole: cinci prin care sa se creeze locuri de munca si sa se relanseze economia (care implica cheltuieli mai mari bugetare) si inca cinci propuneri care vor aduce venituri suplimentare la buget pentru a compensa diferenta.
1. Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori. Reducerea integrala a platii CAS datorate de angajatori pentru 1 an de zile, pentru crearea de noi locuri de munca (cu conditia mentinerii pe locul de munca inca un an de zile).
2. Program multianual pentru reducerea esalonata a TVA pana la 19%
3. Introducerea unei scheme speciale de TVA pentru agricultura, care sa determine scaderea acesteia pentru produse agricole. Astfel, din cota de 24% - 9% sa va livra catre buget iar 15% va ramane la producatori
4. Indexarea pensiilor cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului mediu pe economie, asa cum este stipulat in legea pensiilor
5. Mentinerea cotei de cofinantare de la buget pentru proiectele derulate cu fonduri europene. "In momentul de fata, pentru ca nu punem un leu din bugetul de stat suntem in situatia de a pierde patru lei de la Uniunea Europeana", spune Ponta.
Aceste cinci masuri sunt contrabalansate de o serie de propuneri care ar aduce incasari bugetare suplimentare:
6. Reducerea cu 50% a cheltuielilor cu bunuri sI servicii
7. Reducerea investitiilor cu eficienta negativa. "Este vorba de suspendarea programului national de dezvoltare a infrastructurii gestionat de MDRT prin care se construiesc piscine in varf de deal sI pationoare la tara precum si a altor cheltuieli similare
8. Interdictia folosirii Fondului de rezerva aflat la dispozitia premierului, care nu are ca destinatie decat situatiile de urgenta (catastrofe naturale) in locul alocarii de fonduri pentru primarii puterii
9. Mentinerea contributiilor actuale la Pilonul II de pensii. "Dupa cum stiti Guvernul vrea sa creasca contributia la Pilonul II. Asta inseamna mai putini bani la stat", a mai spus Ponta.
10. Folosirea fondurilor europene, care sa completeze fondurile interne si sa ajunga in economie pentru crearea de noi locuri de munca.
"O sa ne intalnim saptamana viitoare cu o delegatie a Fondul Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale. Singurii cu care nu ne intalnim sunt ministrii cabinetului Boc. Nu stim unde sunt, nu stim de ce fug. Stim ca in 2012 Guvernul nostru va trebui sa preia totul din mers asa ca suntem direct interesati sa preluam bugetul intr-o situatie cat mai buna", a mai spus presedintele PSD.
Guvernul negociaza zilele acestea proiectul de buget pentru anul viitor cu reprezentantii delegatiei FMI, Uniunii Europene si Bancii Mondiale.
Proiectul de buget ar fi trebuit sa ajunga in Parlament pentru aprobare pana in data de 15 octombrie insa Guvernul a incalcat in mod deliberat legea pentru a obtine aprobarea institutiilor finantatoare.
Sursa: Jurnalul National