Andrew Johnson
Istoria presedintilor care au fost la un pas de suspendare incepe in Statele Unite, cu Andrew Johnson. In 1868, au fost declansate procedurile de suspendare a celui de-al 17-lea presedinte american. Andrew Johnson a fost acuzat de subminarea politicilor Congresului american. Pe 24 februarie 1868, in Camera Reprezentantilor din SUA s-a votat suspendarea presedintelui cu majoritate de voturi. Liderul american a scapat insa de suspendare dupa votul din Senat. Aici, a lipsit un singur vot pentru a fi intrunite cele doua treimi din voturile senatorilor necesare suspendarii.
Fernando Collor de Mello
Cel de-al 32-lea presedinte al Braziliei, al carui mandat a inceput in 1990, a riscat si el sa fie suspendat. Fernando Collor de Mello a fost primul presedinte ales prin vot direct de catre popor dupa incheierea dictaturii militare din Brazilia. Collor de Mello a fost acuzat de coruptie. Procedurile de suspendare au inceput dupa ce fratele sau a declarat public ca trezorierul presedintelui din campania electorala a facut trafic de influenta. In 1992, Senatul l-a gasit vinovat de coruptie si a decis ca nu mai poate candida la o functie publica timp de opt ani. Fernando Collor de Mello nu a apucat sa fie demis oficial pentru ca si-a dat demisia in ultima zi a procedurilor de suspendare.
Bill Clinton
Cel de-al doilea presedinte american care a riscat sa fie suspendat a fost Bill Clinton. Acesta a fost acuzat in 1998 de sperjur si obstructionarea justitiei, iar majoritatea membrilor Camerei Reprezentantilor au votat in favoarea suspendarii lui. Bill Clinton si-a pastrat functia dupa votul din Senat. La fel ca in cazul lui Andrew Johnson, nici de aceasta data nu a fost intrunit numarul de voturi necesar suspendarii.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas a fost primul sef de stat european impotriva caruia au fost declansate procedurile de suspendare din functie. Presedintele Lituaniei a fost acuzat de parlament ca a incalcat constitutia, iar Curtea Constitutionala a dat un verdict in favoarea suspendarii. Rolandas Paksas a fost demis din functie pentru ca a oferit informatii clasificate unui rus care i-a finantat campania electorala, i-a acordat acestuia cetatenie lituaniana printr-un decret si a intervenit in privatizarea unei companii de stat. Astfel, in aprilie 2004, presedintele Lituaniei a devenit primul din Europa care a fost suspendat de parlament.
Pervez Musharraf
In 2008, s-a incercat si suspendarea presedintelui pakistanez Pervez Musharraf. Coalitia care se afla la guvernare in Pakistan a dorit suspendarea lui Musharraf pe motiv ca acesta a erodat increderea natiunii in presedinte si a facut presiuni pentru ca acesta sa-si dea demisia. Pe 7 august 2008, Pervez Musharraf si-a dat demisia din functia de presedinte al tarii, inainte ca procedurile de suspendare sa fie demarate.
Foto: hepta.ro
Crin Antonescu a preluat mandatul de presedinte... Vezi toate detaliile despre presedintele interimar Crin Antonescu!...