Putin revine la Kremlin?In Rusia, Vladimir Putin, a organizat totul cu mult timp inainte. La 4 martie el intentioneaza sa se intoarca la Kremlin, dupa o pauza de patru ani in functia de prim ministru. Ceata care a invaluit planurile lui Putin s-a risipit in septembrie, cand seful statului, Dmitri Medvedev, i-a propus public predecesorului sau sa revina in fotoliul prezidential.
Tinand cont de faptul ca, prin amendarea Constitutiei, durata mandatul prezidential a fost prelungit la 6 ani cu mentinerea limitei de doua mandate consecutive, Putin, la putere din 1999 poate ramane, de facto, in fruntea statului pana in 2024. „Rusia se afla in fata unei perspective sumbre, cea a stagnarii. De parca ne-am intoarce in epoca lui Brejnev", a comentat analistul Andrei Piontkovski, de la Academia de stiinte, cu aluzie la cei 18 ani petrecuti de Leonid Brejnev la conducerea URSS (1964-1982). Dar planul orchestrat de Vladimir Putin suscita nemultumiri in randul opiniei publice, stare de spirit care s-a manifestat deja odata cu alegerile legislative din 4 decembrie, cand partidul puterii, Rusia unita, a inregistrat o puternica scadere. Iesiti cu zecile de mii in strada, rusii au cerut alegeri cinstite si au promis o noua demonstratie gigant la inceputul lunii februarie.
Succesiune programata in China
In China, suspansul este si mai intens. Cu exceptia unor evenimente neprevazute, actualul vicepresedinte Xi Jinping (foto 2) ii va succeda lui Hu Jintao la conducerea tarii, in timp ce vicepremierul Li Keqiang va prelua sefia guvernului, in locul lui Wen Jiabao. Aceasta probabila succesiune in functiile cheie ale statului va deveni efectiva la inceputul anului 2013. Ea va fi aprobata la sfarsitul lui 2012, in cadrul Congresului Partidului comunist chinez, cand va fi, de asemenea, desemnat, noul comitet central al PC.
Pana atunci insa, se va da o lupta interna pentru alte sapte posturi ale comitetului permanent, organ de decizie al partidului si, deci, al tarii. Aceasta competitie interna ii va obliga pe liderii chinezi la un oarecare imobilism, avand, totodata, grija ca orice agitatie sociala sa nu degenereze in revolte.
Obama si Asia
In Statele Unite, Barack Obama va incerca sa obtina un al doilea mandat la Casa Alba in fata unei tabere republicane determinata, sub influenta conservatorilor din Tea Party, sa-i ingreuneze presedintele dialogul cu Camera reprezentantilor.
Citeste mai multe pe Fin.ro
Foto: Fin.ro