De ziua Statelor Unite, Jurnalul National va propune o incursiune in istoria momentelor de "tandrete" si "raceala" dintre Bucuresti si Washington. Dupa 1990, romanii au visat sa devina aliatii americanilor.
Cum a fost insa inainte, in perioada interbelica si in timpul regimului comunist? Cum a receptat, in 1926, opinia publica din tanara republica de peste Ocean vizita unei regine dintr-o tara aproape necunoscuta? Ce asteptau oficialitatile de la Casa Alba din relatia cu Romania lui Ceausescu si ce au obtinut romanii?
O REGINA IN REPUBLICA DE PESTE OCEAN
Prima vizita semnificativa a unei inalte oficialitati din Romania s-a produs in 1926, cand Regina Maria, insotita de Principesa Ileana si de Principele Nicolae, a strabatut de-a latul teritoriul Statelor Unite.
Intr-un turneu de pomina, considerat un succes total de unii, criticat de altii, "Regina radioasa", cum au numit-o ziarele vremii, a pozat pentru revistele americane, a facut reclama pentru produse cosmetice, a incantat asistenta pretutindeni cu sarmul si toaletele ei. S-a bucurat chiar si de interesul triburilor de amerindieni, o capetenie a "pieilor rosii" botezand-o "Luceafarul de dimineata".
Mii de persoane au intampinat-o cu simpatie in orasele americane. Una peste alta, turneul american al reginei s-a dovedit o lovitura de imagine nemaipomenita pentru Romania.
VIN AMERICANII!
Dupa razboi, amintirea vizitei in tara Unchiului Sam s-a estompat. Peste Romania trecuse un razboi mondial, monarhia fusese abolita, iar in tara se instalasera Armata Rosie si regimul comunist. Si totusi, din anii '40-'50, dateaza de la bunicii nostri o sintagma ramasa celebra in memoria colectiva.
Tot articolul, in Jurnalul National
VIDEO / Emil Boc, atacat cu oua si rosii in Galati... Basescu, la baie de multime pana la brau...