Antena Căutare

Noaptea de Sfântul Andrei- tradiții și superstiții. Ce se face pentru a ține la distanță spiritele rele

În fiecare an credincioșii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei, Ocrotitorul României, pe data de 30 noiembrie. În această zi mii de români care poartă numele Sfântului Andrei își sărbătoresc ziua de nume cu mare drag și bucurie în suflet și țin cont de tradițiile și obiceiurile acestei sărbători.

Galerie
Noaptea de Sfântul Andrei- tradiții și superstiții. | Shutterstock

Sfântul Apostol Andrei s-a născut într-o localitate situată în nordul Țării Sfinte, numită Betsaida Galileia, și a fost fratele Sfântului Petru și unul dintre cei 12 Apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos. Inițial, apostolul a fost ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar apoi a devenit ucenicul Mântuitorului.

În cultura populară românescă, noaptea și ziua în care acesta este sărbătorit au o însemnătate aparte, acestea fiind încărcate de tradiții și superstiții pe care credincioșii le respectă cu sfințenie pentru un nou an prosper și lipsit de ghinion.

Citește și: Tradiții și superstiții din popor în luna noiembrie. Ce aduce Brumar și care sunt sărbătorile importante în această lună

De ce este specială noaptea de Sfântul Andrei

Articolul continuă după reclamă

În popor se spune că pe 30 noiembrie are loc deschiderea porților Iadului, iar spiritele rele încep să bântuie pe Pâmânt, acesta fiind și unul dintre motivele principale pentru care această sărbătoare este asociată cu Halloween-ul românesc.

În noaptea de Sfântul Andrei se spune că lupii încep să vorbească cu voce de om, iar linia dintre viață și moarte devine din ce în ce mai slăbită, astfel că, strigoii, moroii și spiritele rele pot să umble pe Pământ libere alegând mai ales locurile pe care obișnuiau să le viziteze atunci când erau în viață.

Spiritele devin periculoase, aducând în această noapte multe probleme, boli și supărări. Conform spuselor din popor, există totuși câteva variante prin care creștinii se pot apăra în fața strigoilor și moroilor care fură mințile oamenilor.

Citește și: Ce obiecte ar trebui să ai în casă dacă îți dorești să atragi instant norocul. Cum trebuie să le amplasezi

Usturoiul ține la distanță spiritele rele

Una dintre cele mai populare variante de îndepărtare a duhurilor rele pe care o foloseau oamenii din popor este ungerea ușilor și ferestrelor cu usturoi zdrobit. Totodată, usturoiul putea fi atârnat sub formă de ghirlandă împletită, iar astfel era prevenită pătrunderea spiritelor în casele credincioșilor.

Fetele pot să-și viseze ursitul în noaptea de Sfântul Andrei

În noaptea de 29 noiembrie spre 30 noiembrie, fetele care doresc să-și afle partenerul prin vis trebuie să țină cont de un obicei care datează din cele mai vechi timpuri.

Acestea trebuie să-și pună sub perna pe care dorm un fir de busuioc sfințit, și astfel, chipul celui cu care se vor căsători se va arăta în lumea viselor.

Tradiția se respectă atât de Sfântul Andrei, cât și de Boboteză (pe 6 ianuarie) și de Sânziene (pe 24 iunie).

Citește și: Cât a ajuns să coste un brad artificial anul acesta. Prețurile la care clienții se uită cu ochii mari

Alte tradiții de Sfântul Andrei

Conform spuselor din popor, există și alte tradiții prin care fetele nemăritate își pot visa sau alege partenerul cu care vor lega o căsnicie.

Una dintre ele este reprezentată de punerea unui fir de mătase roșie și un firicel de busuioc pe degetul inelar.

O altă variantă este reprezentată de punerea busuiocului la streașina casei care să fie lăsat la îngheț pentru a afla dacă se vor căsători cu un bărbat înstărit.

Ritualul cu ulciorul de lut presupune ca acesta să fie întors cu gura în jos, iar apoi se adaugă trei cărbuni încinși și se rostește o incantație pentru cucerirea inimii bărbaților de care fetele sunt îndrăgostite.

Vizualizarea alesului într-un pahar de apă în care a fost lăsată verigheta sfințită și două lumânări aprinse.

Citește și: Experții au dezvăluit care sunt locurile perfecte pentru amplasarea bradului de Crăciun. Care este greșeala pe care mulți o fac

Tot în această noapte oamenii pot afla cât de bun va fi anul următor și dacă vor fi rodnice livezile și ogoarele. În acest sens, aceștia trebuie să pună o crenguță de vișin în apa, iar dacă vor înflori până la Crăciun înseamnă că se anunță un an bogat.

O altă variantă prin care se poate afla cum va fi anul următor este de a pune grâu la încolțit într-un vas mic. Acesta va dezvălui perspectivele recoltei și prezice cât de bogat va fi anul care vine.

Citește și: Cât a ajuns să coste kilogramul de carne de porc, acum, înainte de decembrie. La ce să te aștepți pentru Crăciunul din acest an

Întoarcerea cănilor cu gura în jos este, de asemenea, o altă tradiție care se ține în noaptea de Sfântul Andrei pentru alungarea spiritelor rele.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au câștigat suma de 25000 de lei Vineri, 01.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x