Antena Căutare

Ce salariu are Patriarhul Daniel. Suma pe care o primește depășește cu mult salariul preoților de pretutindeni

Patriarhul Daniel, liderul suprem al Bisericii Ortodoxe Române încasează un salariu la care mulți nici nu se așteaptă. Iată sumă lunară este oferită pentru această funcție.

Imagine cu Patriarhul Daniel Galerie
Ce salariu are Patriarhul Daniel. Suma pe care o primește depășește cu mult salariul preoților de pretutindeni | Hepta

Salariile pe care le oferă Biserica Ortodoxă Română au reprezentat întotdeauna o curiozitate pentru români, însă nu mulți se așteaptă la sumele reale la care se poate ajunge pentru funcții foarte mari, precum este cea a Patriarhului Daniel.

Citește și: Rugăciunea săptămânală care te poate te ține departe de cele rele. Când se rostește și cui îi este închinată

Ce salariu are Patriarhul Daniel

Fiind liderul suprem al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhului Daniel i se cuvine un venit lunar pe măsură. Deși mulți se așteaptă ca salariul pe care îl primește să fie unul mare, majoritatea nu se gândesc totuși la această sumă.

Conform informațiilor publice, Patriarhul Daniel ar beneficia de un salariu lunar în valoare de aproximativ 5 000 de euro, echivalentul sumei de aproximativ 25 000 de lei.

Venitul Patriarhului Daniel se ridică la rangul salariului al unui președinte de Senat sau al unui președinte al Camerei Deputaților.

În comparație cu un preot de pretutindeni, salariul liderului suprem al Bisericii Ortodoxe Române este de aproximativ de cinci ori mai mare.

Citește și: Ce categorie de români e scutită de taxa pe concediul medical. Iată excepțiile, conform legii

Ce face Patriarhul Daniel cu salariul

Potrivit evz.ro și informațiior oferite de surse din interiorul Bisericii, Patriarhul Daniel își donează salariul persoanelor aflate în nevoie. De-a lungul timpului, liderul suprem al Bisericii Ortodoxe a mai apelat la această metodă de ajutor prin care și-a dorit să susțină activitățile liturgice, sociale și culturale ale Bisericii.

Citește și: Salariu de 5000 de euro pentru casieri. Unde se câștigă o sumă atât de mare și care sunt joburile la fel de bine plătite

Venitul lunar pe care îl primește Patriarhul este încadrat în legea salarizării unitare, iar valoarea este stabilită în funcție de nivelul de studii și în funcție de vechimea în munca, în special, în funcția respectivă.

Cum au evoluat salariile preoților în ultimii ani

În anul 2022, un preot cu studii superioare de gradul I primea un salariu minim de 4 000 de lei brut. Preoții de gradul II primeau un salariu de aproximativ 3 900 lei, iar cei definitivi primeau aproximativ 3 850 lei. Pentru început, preoții primeau 3 700 de lei lunar.

În anul 2023, preoții cu studii medii de gradul I primeau un salariu de 3 700 de lei, iar cei definitivi de 3 650 de lei.

Episcopii puteau atinge venituri lunare de minim 5 000 de lei, iar Mitropolitul beneficia de un salariul de 7 500 de lei lunar.

Patriarhul putea câștiga până la 8 000 de lei pe lună.

Tot în anul 2023, suma alocată de la bugetul de stat pentru cultele religioase a fost de 817,3 milioane de lei, suma fiind în creștere față de anul 2022 cu aproximativ 5%.

Citește și: Ce salarii aveau Mircea Badea și Teo Trandafir la debutul în televiziune. Au recunoscut fără reținere: „Muream de foame împreună”

Statul contribuie la întreținerea și restaurarea lăcașurilor de cult cu 370,2 milioane de lei, iar la salariile angajaților neclericali din instituțiile educaționale teologice cu 9,18 milioane de lei.

Un număr de aproximativ 20 000 de persoane din cultele religioase beneficiaza de salariile de la stat.

Ce alimente se vor scumpi de la 1 februarie 2024. Expiră plafonarea adaosurilor comerciale... Cât costă un kilogram de cireșe la finalul lunii ianuarie. Prețul îi sperie pe cumpărători...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x