Astăzi este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, numit de creștini și „Izvorâtorul de Mir”.
Peste 15 000 de pelerinii au venit din toate colțurile Româniai pentru a ajunge să se închine la ocrotitorul capitalei. Cozile uriașe s-au format încă de la ora 5 dimineața, iar atmosfera este una cât se poate de încântătoare.
Citește și: Mesaje de Sfântul Dumitru pentru cei care își serbează onomastica. Urări și felicitări creștine
Peste 15 000 de credincioși prezenți la moaștele Sfântului Dimitrie
La slujba de pe dealul Patriarhiei participă 1 000 de preoți care îi așteaptă pe toți pelerinii să se închine la moaștele Sfântului Mare Mucenic Dimitrie.
Cozile de la pelerinajul ortodox din București sunt uriașe, doar cea principală ajungând la o distanță de 2 km. Oamenii s-au pus la rând pe dealul Patriarhiei și s-au întins până la strada 11 iunie, până la Piața Națiunilor Unite și până aproape de parcul Carol.
Din oră în oră ajung între 1 000 și 1 500 de persoane la moaște pentru a se ruga, iar peste 800 de persoane s-au strâns și în curtea Mitropoliei pentru a asculta slujba, scrie Antena 3 CNN.
Credincioșii vin să se roage pentru vindecare, sănătate, speranţă, înţelegere și pace în lume şi susțin că orele întregi de aşteptare nici nu se mai resimt.
Anul acesta, în Baldachinul Sfinților au fost depuse spre închinare alături de Sf. Moaște ale Sf. Mare Mucenic Dimitrie Izvorătorul de Mir și cele ale Împăraților Constantin și Elena, ale Sf. Ierarh Nectarie, dar și ale Sfântului și Dreptului Lazăr pe care a adus-o special o delegație de preoți tocmai din Cipru.
Moaștele Sfântului și Dreptului Lazăr va fi preluată și transportată înapoi în țara de origine mâine, 27 octombrie 2024.
Astăzi, pelerinii pot asista și la Sfânta Liturghie oficiată în Altarul de Vară, unde se vor da pachete cu anafură drept împărțeală.
În acest an, enoriașii se pot închina la racla cu Sfintele Moaște ale Sfântului Mare Mucenic Dimitrie Izvorătorul de Mir timp de 9 zile. Pelerinajul a început încă de duminică, prin scoaterea moaştelor în pridvorul Catedralei şi se va încheia abia luni, după ce va alea loc închinarea ultimului pelerin.
Pentru o organizare eficientă a acestui eveniment, au fost impuse câteva reguli, pe care cei care participă trebuie să le respecte. Astfel, conform reprezentanților Cancelariei, cei prezenți la pelerinaj trebuie să aibă o ținută decentă și o atitudine pașnică. Totodată, aceștia trebuie să arate respect față de cei din jur și să folosească un vocabular cuviincios. De asemenea, pelerinilor li se recomandă să păstreze un ton al vocii scăzut astfel încât să nu îi tulbure pe cei prezenți.
Reprezentanții Cancelariei mai atrag atenția credincioșilor să păstreze curățenia și să nu facă live-uri pe rețelele de socializare. În plus, cei prezenți nu au voie să asculte muzică la diverse dispozitive sau să aibă discuții în contradictoriu cu restul credincioșilor.
La noi în țară, aproximativ 250 000 de români poartă numele Sfântului Dumitru, iar cei mai mulți dintre aceștia sunt bărbați. Majoritatea sunt strigați Mitică, iar doamnele care poartă acest nume sfânt se numesc în general Dumitra.
Mesaje de Sfântul Dumitru pentru cei care își serbează onomastica. Urări și felicitări creștine... ÎPS Teodosie, împotriva petrecerilor de Halloween. Ce a spus despre copii: „În loc să primească lumină...”...