Din bătrâni se spune că cine reușește să nu mănânce nimic în ziua de ajun al Bobotezei va fi sănătos și norocos tot anul.
Pe 5 ianuarie, în Ajun de Bobotează, credincioșii țin post negru
În Ajunul Bobotezei, care e pe 5 ianuarie, se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic. Chiar dacă mulți știu acest lucru, puțini sunt cei care cunosc semnificația acestui obicei.
Canoanele Bisericii învaţă că în Ajunul Bobotezei se ajunează total, (Canonul 1 al Sf. Teofil al Alexandriei), iar a doua zi se ia agheasma pe nemâncate. În Tipicul Sfântului Sava se menționează că, dacă Ajunul cade duminica sau sâmbăta, nu se ţine post negru.
Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolele IV-VI. În vremea respectivă, catehumenii se pregăteau prin post şi rugăciune timp de 40 de zile pentru a primi botezul în seara acestei zile. După ce primeau botezul, puteau sa participe pentru prima data la liturghia credincioşilor şi să se împărtăşească.
În prezent, creştinii postesc în Ajunul Bobotezei, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfinţită, adică Agheasma Mare. Din bătrâni se spune că cine reușește să nu mănânce nimic în ziua de ajun al Bobotezei va fi sănătos și norocos tot anul.
Ce semnificație are postul negru în creștinism
Postul este o jertfă trupească, rânduită pentru a ”smeri sufletul”. Se spune că postul împacă omul cu Dumnezeu și ajută la despătimirea sufletului, omorând poftele trupești și mijlocind dobândirea harului Duhului Sfânt.
Conform doxologia, postul e numit „aripa rugăciunii” de către Sfinții Părinți, care, împreună cu milostenia, ridică pe om la tronul lui Dumnezeu.
După asprimea lui, postul poate fi de mai multe feluri: post desăvârșit (total, negru), post de o zi, post de mâncăruri de dulce și post „împărătesc”, adică mâncare zilnică cu înfrânare, o dată pe zi, nu până la săturare.
Citește și: Rugăciune în Ajun de Bobotează. Îi ajută pe cei care au nevoie de sănătate, pace și mântuire
Cum se ține corect postul negru
Prima regulă a postului negru este că în ziua în care ajunezi sau ţii post negru să nu mănânci nimic toată ziua.
Postul-ajunare, începe la ora 18,00 din ziua anterioară şi ţine până în ziua de post la ora 24. Cine nu poate ține postul negru până la ora 24, se poate opri la ora 15, la ora 18, la ora 21.
Aceste ore reprezintă momente ale pătimirii Mântuitorului Iisus Hristos:
- La ora 12 – Iisus Hristos a fost răstignit
- La ora 15 – Iisus Hristos şi‑a dat Duhul pe Cruce
- La ora 18 - Iisus Hristos a fost dat jos de pe Cruce şi îngropat
- La ora 21 - Mântuitorul s‑a aşezat piatra pe mormânt fiind pecetluită
- La ora 24 – a coborât la iad sfărâmând porţile de aramă, risipind pe diavoli şi scoţând pe cei drepţi din iad.
Este bine ca în zilele de post să oferi mâncarea oamenilor nevoiași, săraci. Postul negru nu reprezintă numai abţinere de la mâncare şi băutură ci şi de la orice păcat şi răutate.
E foarte important ca în zilele de post să nu te cerţi cu nimeni, orice s-ar întâmpla, oricât te-ar supăra cineva, orice ispite ai avea, nici cu cei din afară şi nici cu cei din casă.
Citește și: Când vine preotul cu botezul. Cu ce trebuie întâmpinat pentru a-ți merge bine tot anul
Rugăciune în Ajun de Bobotează. Îi ajută pe cei care au nevoie de sănătate, pace și mântuire... La mulți ani, Ion și Ioana! Mesaje frumoase pentru cei care poartă numele acestui sfânt...