Potrivit tradiției, Sfânta Maria sau Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare cu cruce roșie din Anul Bisericesc.
Maica Domnului are în calendarul ortodox nouă zile de pomenire, începând cu Buna Vestire din 25 martie și terminând cu Zămislirea Sfintei Fecioare de către Sfânta Ana, la final de decembrie, potrivit unei publicații online. Însă, două zile dintre acestea sunt cele mai cunoscute, căci sunt situate la „granița” dintre finalul verii și începutul toamnei.
Pe 8 septembrie sărbătorim Sf. Maria Mică sau Nașterea Maicii Domnului
Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, este amintită, anual, la data de 8 septembrie și prăznuiește nașterea Fecioarei Maria, mama lui Iisus.
Scrierile bisericești plasează locul de naștere al Fecioarei Maria în orașul antic Sepphoris din Palestina, unde a fost excavată o bazilică din secolul al V-lea. Unele scrieri menționează că nașterea Fecioarei Maria a avut loc în Nazaret, în timp ce altele susțin că a avut loc într-o casă lângă Poarta Oilor din Ierusalim, potrivit unui articol online.
Sfinții și Drepții Ioachim și Ana sunt părinții Fecioarei Maria, care erau foarte îndurerați că nu aveau copii. Însă, după o vreme de rugăciuni, Dumnezeu a trimis un înger în casa celor doi credincioși, care le-a transmis că vor avea o fiică binecuvântată, prin care toate neamurile pământului se vor binecuvânta și prin care va veni mântuirea lumii.
Ana a promis că dacă va avea un copil, îl va închina Domnului. Astfel, atunci când Fecioara Maria a împlinit trei ani, părinții săi au dus-o la templu.
Sfinții părinții au ales să fie cinstită pe data de 8 septembrie, deoarece această cifră reprezintă infinitul, viața veșnică.
Diferența dintre sărbătoarea Sf. Marii din septembrie și cea din august
Pe 15 august creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului (numită popular Sfânta Maria Mare), iar pe 8 septembrie este cinstită Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică).
Adormirea Maicii Domnului este sărbătoarea mutării sale la cer cu trupul. Biserica Ortodoxă vorbește despre moartea Fecioarei ca fiind o „mutare” la cele netrecătoare. Este folosit termenul „mutare” și nu înviere sau înălțare, pentru că Maica Domnului nu s-a ridicat la cer prin propriile puteri, ci cu puterea dumnezeiască a Fiului Său, potrivit unei publicații online.
Nașterea Maicii Domnului este prăznuită de Biserică pe data de 8 septembrie, fiind prima mare sărbătoare din anul bisericesc (an care începe la 1 septembrie). A fost fixată în a opta zi din anul bisericesc, pentru că cifra opt simbolizează ziua veșniciei și viața fără de sfârșit, potrivit sursei citate.
Ce se face de Sf. Maria Mică
Potrivit tradiției, de Nașterea Maicii Domnului nu este voie să se aprindă focul, oricât de frig ar fi, deoarece atrage ghinionul și boala, potrivit unei publicații online.
Data de 8 septembrie este zi de rugăciune pentru femeile care nu pot rămâne însărcinate. Dacă se roagă la Maica Domnului, de Sfânta Maria Mică, acestea vor fi binecuvântate cu un copil sănătos.
În această zi, femeile care sunt însărcinate trebuie să dea de pomană oamenilor și copiilor nevoiași, deoarece se spune că, în acest fel, vor avea parte de o naștere ușoară, iar copilul va sănătos și lipsit de probleme.
Tot la Nașterea Maicii Domnului, femeile trebuie să împartă struguri și prune, pentru ca morții să primească din roadele toamnei.
De Sfânta Maria Mică, bărbații nu au voie să facă niciun fel de treabă în casă sau în gospodărie, iar femeile nu au voie să coasă și să spele pentru a nu atrage răul asupra familiei și copiilor.
Se urează la mulți ani pe 8 septembrie?
Unii români aleg să transmită urări pe 15 august, în ziua Adormirii Maicii Domnului, iar alții consideră acest fapt o greșeală și urează „La mulți ani!” doar pe data de 8 septembrie, atunci când se sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.
Sunt preoți care au ieșit public și au spus că „Adormirea Maicii Domnului” înseamnă mutarea ei cu trupul la ceruri, adică învierea ei, deci o mutare la viață, astfel că avem motive de bucurie și putem spune liniștiți „La mulți ani” și pe 15 august, nu doar pe 8 septembrie.
Preotul Eugen Tănăsescu a explicat că ar trebui să fim felicitați ori de câte ori se sărbătorește praznicul sfântului al cărui nume îl purtăm:
„Cinstim sfântul al cărui nume îl purtăm. Iar urarea potrivită este: <<Să porți numele sfântului cu dragoste și demnitate!>> <<La mulți ani duhovnicești în împărăția Cerurilor!>> și <<La mulți și binecuvântați ani!>>”, citat de credinta-ortodoxa.com.
Acesta a mai completat că rânduiala consideră ziua de 15 august, Adormirea Maicii Domnului, ca fiind cea mai importantă pentru cinstirea Maicii Domnului, întrucât, în acea zi, ea a adormit și a înviat, simbolizând învierea muritorilor de rând atinși de Divinitate, potrivit sursei citate mai sus.
Citește și: Nume sărbătorite de Sfânta Maria - lista completă. Cui îi urăm "La mulți ani"