Antena Căutare

15 martie. Astăzi SĂRBĂTORIM ziua mondială a drepturilor consumatorilor

,,Ziua mondială a drepturilor consumatorilor/World Consumer Rights Day” este marcată, în fiecare an, în data de 15 martie și are la bază serviciile de care beneficiază consumatorii.

,,Ziua mondială a drepturilor consumatorilor/World Consumer Rights Day” este marcată, în fiecare an, în data de 15 martie și are la bază serviciile de care beneficiază consumatorii.

Atât în țară, cât și în afară, sunt organizate diverse evenimente, seminarii, acțiuni de informare în piețe și în școli, supermarketuri, hipermarketuri etc., ce au ca scop creșterea gradului de conștientizare a drepturilor consumatorului.

Pentru acest an, tema propusă pentru sărbătorirea Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor este ,,Realizarea de pieţe digitale mai echitabile” (“Making digital marketplaces fairer”), menţionează site-ulwww.consumersinternational.org.

Comerţul electronic e-commerce a transformat modul în care oamenii fac cumpărături, oferindu-le acestora posibilități multiple de achiziționare a produselor preferate, însă a stârnit și numeroase controverse.

În 2017, vânzările globale privind comerţul electronic au ajuns la 2,29 trilioane USD, dar aproape 70% dintre consumatori îşi fac griji că plăţile lor în mediul digital sunt nesigure. Într-o lume globalizată, este din ce în ce mai greu să previi escrocheriile on-line şi frauda pe Internet. Potrivit statisticilor, 49% dintre utilizatorii de internet care nu fac cumpărături online consideră lipsit de încredere comerţul electronic.

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor – cum a apărut și când a fost marcată prima dată

La data de 15 martie 1962, J.F. Kennedy, preşedintele Statelor Unite ale Americii, rostea către Congresul American un mesaj în care susţinea, pentru prima dată, existenţa a patru drepturi fundamentale ale consumatorilor: dreptul la securitate, dreptul la informare, dreptul de a fi ascultat şi dreptul de a alege produse şi servicii. 15 martie 1962 reprezintă momentul istoric al naşterii mişcării mondiale a consumatorilor.

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost marcată pentru prima dată la 15 martie 1983, de către mişcarea consumatorilor “Consumers International”, care, în prezent, cu peste 200 de organizaţii membre în peste 100 de ţări, reprezintă o mişcare internaţională de consum puternică, al cărei scop este de a ajuta la protejarea consumatorilor de pretutindeni.

Ziua mondială a drepturilor consumatorilor a fost proclamată şi prin Rezoluţia nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată “Principiile directoare pentru protecţia consumatorilor”. Potrivit rezoluţiei ONU, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziţiona produse ce îi pot afecta viaţa, sănătatea, siguranţa. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înşelat, dreptul de a fi despăgubit şi dreptul de asociere. Pentru preţul pe care l-a achitat în condiţii contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziţionat.

În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu au apărut după anul 1990. La crearea sa, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor nu avea autonomie, ci era parte integrantă a organismului ce se numea, pe atunci, Comisia Naţională pentru Standarde, Metrologie şi Calitate. Ordonanţa nr. 18/1992 reprezintă actul de naştere al instituţiei care acţionează pentru realizarea strategiei politicii şi a obiectivelor guvernamentale în domeniul protecţiei vieţii, sănătăţii şi securităţii consumatorilor, precum şi al intereselor legitime ale acestora.

Un nou context de funcţionare este stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 2/2001, care reglementează înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului. În prezent, actul normativ care reglementează organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor este Hotărârea Guvernului nr. 700 din 11 iulie 2012, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 491 din 18/07/2012, modificată şi completată.

Sursa: Agerpres.ro

Vremea o ia razna. Avertismentul meteorologilor: De la 20 de grade, la temperaturi cu minus şi NINSORI! Prognoza meteo p... STRUCTURA ANULUI ȘCOLAR 2018. Când începe vacanţa de Paşte? Elevii vor sta acasă mai mult!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x