Potrivit calendarului ortodox, pe 19 februarie pășim în prima zi din Postul Paștelui 2018, cel mai lung post din an.
Vreme de 40 de zile, credincioșii vor trece prin procesul de curățire spirituală și... carnală. Cei care postesc vor avea de ”înfruntat” o serie de restricții, începând cu cele culinare: fără carne, ouă, lactate şi brânzeturi, timp de 40 de zile.
Și dacă v-ați întrebat ce puteți mânca în Postul Paștelui 2018, avem și răspuns. Îți propunem mai jos un meniu de post pentru o săptămână, cu ajutorul căruia îți vei diversifica alimentația și vei descoperi ingrediente noi precum: linte, cușcuș, tofu, quinoa etc. Tentant, nu? :D
Luni
Mic dejun: Fulgi de ovăz cu stafide și nuci, fructe proaspete
Prânz: Fasole neagră, quesadilla cu brânză de soia și guacamole (avocado, ceapă, ardei iute, suc de lămâie, roșie, coriandru, sare, piper), salată de spanac cu dressing de portocală și susan
Cină: Lasagna din tofu și spanac (foi de lasagna, spanac tocat, tofu moale, lapte de soia, usturoi, suc de lămâie, sos de roșii, busuioc, sare), salată de sezon
Marți
Mic dejun: Iaurt de soia cu afine și migdale
Prânz: Dovlecei umpluți la cuptor (dovlecei, ardei roșu, ceapă, usturoi, orez, ulei de măsline, boia, sare, piper)
Cină: Paște cu hribi, salată de sezon
Miercuri
Mic dejun: Cereale quinoa cu mere, scorțișoară și vanilie
Prânz: Pizza (măsline, ciuperci, ardei roșu, ceapă, roșie, porumb, sos de roșii, ulei, cimbru, busuioc)
Cină: Orez brun cu varză de Bruxelles
Joi
Mic dejun: Smoothie de banane (lapte de cocoș, banane, gheață, fulgi de cocoș)
Prânz: Tocană de legume (cartofi, ceapă, roșii, gogoșari, pătrunjel verde, sare, piper, boia, chimen), salată de sezon
Cină: Piure combinat (cartofi, dovlecei, margarină, sare) cu ciuperci
Vineri
Mic dejun: Salată de fructe cu alune
Prânz: Chifteluțe din cartofi (cartofi, ceapă, făină, ulei pentru prăjit, condimente), salată de sezon
Cină: Orez cu roșii și busuioc
Sâmbătă
Mic dejun: Müsli din fulgi cu lapte de soia
Prânz: Chifteluțe cu dovlecei (dovlecei, făină, pesmet, usturoi, pătrunjel, ceapă, sare, piper)
Cină: Cușcuș cu legume (cușcuș, morcovi, țelină, mazăre, ceapă, ciuperci, ulei, sare, piper)
Citește și: Calendar catolic 2018. Când pică Paștele catolic anul acesta
Duminică
Mic dejun: Clătite (apa minerală, făină, zahăr, ulei, zahăr vanilat, sare, cu umplutura de dulceața)
Prânz: Ardei umpluți cu ciuperci și verdeață
Cină: Cartofi la cuptor cu rozmarin și salată de varză albă
Mare atenție! Pentru a ţine corect Postul Paştelui 2018, trebuie să aveți în vedere câteva reguli stabilite de Biserică. În trebuie să ştiți că anumite categorii de persoane nu ar trebui să se abţină de la mâncare (copiii, bătrânii, femeile gravide şi persoanele suferinde). În primele două zile din Postul Paştelui ( 19 februarie și 20 februarie) se recomandă post complet, pentru aceia care pot să-l ţină astfel.
Va ninge în Capitală! Ploaia se va transforma în ninsoare, anunță meteorologii! Un nou val de vreme rea peste toată Româ... Creştin-ortodocşii intră în Postul Paştelui.Vânzătorii de legume şi fructe profită şi deja au mărit preţurile...